Welsh corgi cardigan

Energisk kortbent kompis som gillar aktivitet

Fakta

Rasgrupp
Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
Ursprungsland/hemland
Storbritannien
Hundtyp
Vallhund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite
Storlek
Lite större

Allmänt

Welsh corgi cardigan används till viss del för vallning men är i dag främst en sällskapshund. Det är ursprungligen en heeler, som vallar genom att nafsa boskapen i hasorna.

Som hundägare behöver man vara medveten om rasens vall – och vaktegenskaper och styra sin hund rätt från början, t.ex. genom att inte låta valpen nafsa folk i benen. Då får man en bra arbetskompis att träna i olika hundsporter såsom lydnad, agility, spår, viltspår med mera.

Om du funderar på welsh corgi cardigan:

  • Rasen är en heeler (vallar genom att nafsa boskapen i hasorna). Träna bort detta beteende redan från valpstadiet.
  • Den kan ha tendens att vakta, vilket man bör vara uppmärksam på och träna bort. 
  • Dämpa eventuell skällighet redan från start.
  • Rasen behöver både fÿsisk och psykisk aktivering. 

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Welsh Corgi Klubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Welsh corgi cardigan är till kroppen en stor hund med korta ben, så skulle man kunna säga för att kort sammanfatta storlek och utseende. Mankhöjd är ca 30 cm för både hanar och tikar. Alla färger är tillåtna, med eller utan vita tecken.

Skötsel

Pälsen är lättskött. Fäller gör den ca 2 gånger per år och då kammas underullen ur.

Egenskaper och mentalitet

Welsh corgi cardigan är arbetsvillig, vänlig och har en viss vaktinstinkt. Rasen vallinstikter finns kvar, varför man måste träna den att inte nafsa i benen samt kanske också dämpa skälligheten.

Hälsa

Generellt är det en sund hundras utan kända rassjukdomar.

Historik

Welsh corgi cardigan antas vara den äldsta av de två corgi-varianterna. Man tror att den funnits sedan 1000-talet i Wales, där den använts som gårds- och vallhund. Särskilt som boskapsvallare ansågs den vara ovärderlig. Fram till år 1934 korsades varianterna med varandra. Därefter skildes de och blev två separata raser. Welsh corgi cardigan är numera väl skild från welsh corgi pembroke i typ, genom många rasspecifika detaljer.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15