Welsh corgi pembroke

Kortbent, pigg kompis som hänger med på det mesta

Fakta

Rasgrupp
Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
Ursprungsland/hemland
Storbritannien
Hundtyp
Vallhund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite
Storlek
Lite större

Allmänt

Welsh corgi pembroke är i dag främst en sällskapshund. Med en konsevent uppfostran, framförallt under det första året, så får du en lättsam och positiv kompis under många år framåt. Den deltar gärna i olika hundsporterna såsom lydnad, agility, spår och viltspår med flera.

Om du funderar på welsh corgi pembroke:

  • Rasen är en heeler (vallar genom att nafsa boskapen i hasorna). Träna bort detta beteende redan från valpstadiet.
  • Den kan ha tendens att vakta, vilket man bör vara uppmärksam på och träna bort. 
  • Dämpa eventuell skällighet redan från start.
  • Rasen behöver både fÿsisk och psykisk aktivering. 

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Welsh Corgi Klubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Welsh corgi pembroke är en i kroppen stor hund men med korta ben, så skulle man kunna säga för att kort sammanfatta storlek och utseende. Mankhöjd är cirka 25-30 cm för både hanar och tikar. Vikt är för hanhund är 10–12 kg och för tikar 9–11 kg. Färgen är enfärgat rött, sobel, fawn eller svart med tanteckning. Ofta med vita tecken på ben, bröstkorg och hals, men även utan vita tecken är godkänt. Något vitt på huvud och nos är tillåtet.

Skötsel

Pälsen är lättskött. Fäller gör den ca 2 gånger per år och då kammas underullen ur.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är en lättlärd och positiv glädjespridare. Den har en viss vaktinstinkt.

Hälsa

Generellt är det en sund hundras utan kända rassjukdomar.

Historik

Welsh corgi pembroke och welsh corgi cardigan är två skilda raser som delar ett gemensamt ursprung långt tillbaka. De har utvecklat sin individuella särprägel i Wales där de drev boskapen, vaktade gården, gick med på jakt och var sällskapshund för barnen. 

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 10-12