West highland white terrier

Vänlig, pigg och gillar att ha skoj med familjen.

Fakta

Rasgrupp
Grupp 3, Terrier
Ursprungsland/hemland
Storbritannien
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Mycket
Storlek
Lite större

Allmänt

West highland white terrier används mest som sällskapshund men många individer är duktiga i hundsporterna lydnad och agility. Det är en liten och alert familjehund som gärna hänger med på olika aktiviteter.

Om du funderar på west highland white terrier:

 • West highland white terrier är glad, vänlig och modig med stort självförtroende.
 • Rasen har hudproblem som rasklubben och dess uppfödare arbetar aktivt mot.
 • Pälsen bör trimmas av någon som kan rasen. Den ska inte klippas.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

 • Specialklubb

  Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

  Svenska Terrierklubben Bli medlem
 • Rasklubb

  Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

  Westiealliansen Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

West highland white terrier är liten, kort, kraftig och mycket rörlig. Pälsen är vit och sträv. Mankhöjden är ca 28 cm.

Skötsel

Pälsen bör trimmas 5–6 gånger per år. En trimmad och sträv päls drar inte till sig smuts och blir därför lättskött.

Egenskaper och mentalitet

West highland white terrier är glad, vänlig och modig med stort självförtroende och är med på det mesta. Den trivs att få vara med sin familj.

Hälsa

Rasen har hudproblem som rasklubben och dess uppfödare arbetar aktivt mot. En westie blir ofta gammal, 12–15 år är inte ovanligt. 

Historik

Som framgår av rasnamnet härstammar rasen från de västra högländerna i Skottland, där små, lågbenta robusta terrier i flera färgvarianter användes till bland annat gryt- och vildkattsjakt. Det hände att man av misstag sköt hunden istället för bytet. För att minska den risken började överste Malcolm of Poltalloch under 1860-talet att prioritera vita exemplar. Sitt nuvarande namn fick rasen 1905, men så sent som 1924 var parningar med cairnterrier tillåtna. 

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15