Working kelpie

Livlig, lättlärd vallhund som kräver träning

Fakta

Rasgrupp
Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
Ursprungsland/hemland
Australien
Hundtyp
Vallhund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite
Storlek
Medel

Allmänt

Working kelpie, som är Australiens vanligaste vallhund, är ett resltat av den miljö den utvecklats i. Utan den skulle man inte kunnat klara fårskötseln på de stora torra områdena. För det krävs hundar som kan arbeta hela dagarna och kan tillryggalägga enorma sträckor över stenig och oländig mark, ofta i temperaturer på över 40 grader i skuggan. Det är en utpräglad vallhund och passar inte att ha som enbart sällskapshund. 

Rasen registreras av Svenska Kennelklubben under namnet working kelpie men kallades tidigare australian stock dog/working kelpie. Svenska Working Kelpieklubben har tilldelats rasansvar för rasen i Sverige och rasklubbens mål är att bevara och utveckla rasen som en arbetande vallhund. Rasen kan delta på de flesta officiella tävlingar i Sverige utom utställning, men är inte erkänd av FCI, den internationella sammanslutningen av kennelklubbar. 

Om du funderar på working kelpie:

  • Rasen passar inte som enbart sällskapshund.
  • Det är en utpräglad vallhund, som avlas på sina vallningsegenskaper.
  • Rasen är arbetsvillig, intelligent, livlig med ett välbalanserat temperament.
  • Working kelpie får inte delta på utställningar.
  • Planera valpköpet noga så att du får en arbetskamrat som passar för de arbetsuppgifter du behöver den för.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Vallhundsklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Working kelpie är medelstor, korthårig hund med upprättstående öron. Pälsen är ganska kort, flat, rak och med eller utan underull. Färgen är svart, röd, blå, fawn eller tan. Exteriör rasstandard finns inte för denna hundras men det finns en rasbeskrivning, som betonar det funktionella.

Skötsel

Den korta pälsen är lättskött. Badas vid behov.

Egenskaper och mentalitet

Working kelpie är en väldigt energisk hund med stor arbetslust men kan även koppla av när det behövs. Den är lättlärd, följsam och samarbetar gärna med sin förare. Egenskaper som detta tillsammans med att kunna jobba självständighet har gjort rasen uppskattad som vallhund för många djurslag över större delen av världen.

Hälsa

Working kelpie anses vara en relativt frisk ras. Höftledsdysplasi, HD, förekommer.

Historik

Rasen är uppkallad efter en tik vid namn Kelpie, som överlägset segrade på det första vallhundsprovet i Australien år 1872. Det blev stor efterfrågan på hennes valpar och på så sätt fick rasen sitt namn. Rasen härstammar från vallhundar som de skotska emigranterna började importera till Australien från sina hemtrakter under första hälften av 1800-talet. Dagens hundar är en direkt fortsättning på de ursprungliga vallande linjerna.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15