Xoloitzcuintle, liten

Pigg, uppmärksam och med eller utan päls

Fakta

Rasgrupp
Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
Ursprungsland/hemland
Mexiko
Variant av rasen
Xoloitzcuintle
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite större
Storlek
Lite större

Allmänt

Xoloitzcuintle förekommer i tre storlekar; liten , mellan och stor. Och även om de flesta hundarna är nakna (utan päls), finns det pälsade varianter. Rasen används i dag till sällskap, utställning, lydnad och agility.

Om du funderar på xoloitzcuintle:

  • Den nakna varianten behöver skyddas mot sol på sommaren och kyla.
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Xoloitzcuintle förekommer i tre storlekar. Samma mankhöjd gäller för både hanar och tikar; liten 25–35 cm, mellan 36–45 cm och stor 46–60 cm. Den ska vara smidig och balanserad i sitt rörelsemönster samtidigt som den ger ett kraftfullt intryck.

Rasen är i stort sett hårlös, men det finns individer med heltäckande kort päls. Huden ska vara mjuk, slät och varm. Den ska helst vara enfärgad i varierande mörka nyanser.

Skötsel

Pälsen på den pälsade varianten är lättskött. Den nakna varianten kan behöva smörjas med hudolja om huden är torr. På sommaren kan solskyddsmedel behövas och vid kallt väder behöver den täcke.

Egenskaper och mentalitet

Den är intelligent, livlig och alert. Rasen ska besitta styrka och stor uthållighet.

Hälsa

Rasen har i dag inga rasbundna sjukdomar, men det förkommer en del hudproblem av varierad grad. Vissa tänder saknas i olika grader, på grund av anlaget för hårlöshet.

Historik

Nakenhundar har funnits i tusentals år i Central- och Sydamerika. Hundarna har haft en betydande plats i flera av de centralamerikanska indiankulturerna. Bland annat har man funnit statyetter i lera från Colimakulturen daterat cirka år 3000 f.kr.

Rasen är Mexicos nationalras. Ursprungsnamnet på rasen är xoloitzcuintle. Första exemplaret importerades till Sverige 1983 och registrerades under namnet mexikansk nakenhund. Fr.o.m. år 2016 är ursprungsnamnet återtaget.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15