“Jag vill gärna att hundarna hamnar i hem där det finns träningsintresse”

Att Malin Wallbring brinner för australian shepherd råder det inga tvivel om. Här berättar hon vad hon älskar med rasen, vad som driver henne i avelsarbetet och hennes bästa tips för dig som funderar på att köpa hund.

Malin Wallbring med två australian shepherd
Foto: Malin Wallbring

Malin Wallbring visste redan som barn att hon skulle arbeta med hundar när hon växte upp och det är få som levt ut sina barndomsdrömmar i lika stor utsträckning som hon. Idag jobbar Malin nämligen som handläggare på Svenska Kennelklubben och har sedan 2016 drivit kenneln Wallbrings där hon föder upp australian shepherd.
 
– Jag visste redan som barn att jag ville föda upp och jobba med hundar och jag bestämde mig tidigt för australian shepherd. Jag ville ha en ras som var trogen sin förare och rolig att arbeta med, säger Malin.

En hund att jobba med

Malin är uppvuxen med siberian husky och grönlandshund men föll pladask för australian shepherd redan som ung. Det var bland annat rasens arbetsvilja och mångsidighet som hon fastnade för. Idag ägnar hon och hennes hundar sig åt utställningar, brukslydnad, rallylydnad, viltspår och spår.

– Det är en otroligt mångsidig ras som härstammar från USA och togs in i Sverige som vall- och brukshund. Den är populär att använda till väldigt mycket, som brukslydnad, lydnad, nosework, spår och rallylydnad med mera. Är du väl påläst och har kunskaper om vad rasen kräver samt har ett intresse av att göra saker med din hund så kan det bli hur bra som helst, säger Malin.

Australian shepherd valp och vuxen hund
Foto: Malin Wallbring

Utveckla avelsarbetet

I och med att australian shepherd är en brukshund är ett av ett kraven för avel att genomföra Svenska Brukshundklubbens mentalbeskrivning (MH) hund. Testet används för att beskriva hundens egenskaper och som ett underlag i avelsarbetet. Just mentaliteten är ett nyckelord i Malins avel.

“Jag tittar väldigt noggrant på mentalbeskrivningen”

– Den röda tråden i min avel är att jag vill avla fram hundar som ser ut som en australian shepherd enligt rasstandarden, som är friska, hälsosamma och har en bra mentalitet. Jag tittar väldigt noggrant på mentalbeskrivningen och vill avla på resultat som speglar en trevlig och stabil hund i alla miljöer. Enbart ett godkänt MH räcker inte alltid utan jag vill gärna att hundarna uppfyller rasklubbens och mina egna rekommendationer/värderingar i vad ett bra MH är. Sedan uppmuntrar jag även att valpköpare genomför ett MH med sin hund mellan 12-18 månaders ålder, då det hjälper mig att utveckla avelsarbetet och göra ett bra jobb, säger Malin.

australian shepherd
Foto: Malin Wallbring

En kompis att träna med

En australian shepherds mångsidighet, arbetsvilja och energi innebär också att det är en hund som kräver sitt arbete. Den trivs i ett hem där man vill träna och jobba med hunden, och den behöver mer stimulans än promenader för att få utlopp för all energi.
 
– Det viktigaste är att hitta ett hem där man förstår att det är en arbetande hund man skaffat. Många tycker att det är kul att vara ute i skogen och ser fram emot långa promenader men det räcker tyvärr inte. Jag vill gärna att hundarna hamnar i hem där det finns ett träningsintresse och där man vill utvecklas tillsammans med sin hund, förklarar Malin.

“Jag vill gärna att hundarna hamnar i hem där det finns ett träningsintresse”

För att hitta rätt köpare till valparna är Malin noggrann med att ställa frågor och att allt måste kännas rätt både för henne själv och köparen.
 
– Jag frågar alltid vad de har för planer med den framtida familjemedlemmen, hur boendesituationen ser ut och vad de har för erfarenhet av en bruksras. De flesta omplaceringar som sker är för att köparen tagit sig vatten över huvudet och därför är det viktigt att magkänslan är bra hos både mig och valpköparen. Jag är också väldigt noggrann med att en bra uppfödare ska kunna svara på alla frågor, man ska inte vara rädd att ställa frågor för ju fler frågor som ställs desto mer engagerad och nyfiken upplever jag att köparen är, fortsätter hon.

En kvalitetsstämpel

Wallbrings kennel är en av alla uppfödare som är anslutna till Svenska Kennelklubbens annonsplats Köpahund. Tack vare att Malin både föder upp hundar och jobbar på Svenska Kennelklubben har hon ett unikt perspektiv på fördelarna och tryggheten som annonsplatsen erbjuder.
 
– Svenska Kennelklubben gjorde nyligen om Köpahund, eftersom den fortfarande är ny så utvecklas den ständigt och blir bättre och bättre hela tiden. Att annonsera och hitta uppfödare där ger en extra kvalitetsstämpel, man garanteras att hundarna är registrerade och har en stamtavla. Via Köpahund kan framtida valpköpare också få information om både registrerade uppfödare, planerade kullar och aktuella annonser där föräldradjuren presenteras med namn och registreringsnummer. Det blir en extra trygghet, säger Malin avslutningsvis.

Text: Lisa Karlberg