Nytt avtal för uppfödare och hanhundsägare

Nyheter
Uppfödning

Nu lanserar Svenska Kennelklubben, SKK, ett nytt avtal för att underlätta för SKKs uppfödare såväl som hanhundsägare. Det nya avtalet gäller vid överlåtelse eller försäljning av fryst sperma och ersätter i dessa fall det nuvarande parningsavtalet vid överlåtelse av avelsrätt/parning.

Curly coated retriever poserar ute på gräsmatta.
Fotograf: Pernilla Arvanitidis

Det nya avtalet, som går under namnet "Fryst sperma – överlåtelse av avelsrätt" är utformat som ett serviceavtal för SKKs hanhundsägare och uppfödare och är inte obligatoriskt.

När ska jag använda avtalet?

Om du har fryst sperma från din hanhund kan du använda det nya avtalet för att överlåta eller sälja den. Tänk på att du fortfarande måste ha kvar avelsrätten till hunden/sperman när du säljer den. Om du har sparat sperma från en hund som du sålt med bibehållen avelsrätt eller överlåtit som fodervärdshund, kan du bara sälja den avelsrätt du har kvar, och sperman måste användas inom avtalstiden. Det är inte tillåtet att sälja en vuxen hund och behålla avelsrätten till fryst sperma.

Hur behåller jag avelsrätten till en hund?

För att behålla avelsrätten till en hund måste den överlåtas med något av de befintliga obligatoriska överlåtelseavtalen (köpeavtal, köpeavtal med bibehållen avelsrätt eller fodervärdsavtal). Det nya avtalet får inte användas för att kringgå det befintliga regelverket för att behålla avelsrätten på sålda eller överlåtna avelsdjur. 

Avtalets syfte

Detta avtal är framtaget för att hjälpa säljaren att få med såväl viktiga som vanliga avtalsvillkor. Det säkerställer även tikägarens rätt till information och säljarens bekräftelse att hanhunden uppfyller SKKs krav för registrering vid försäljningstillfället.

Ladda ned avtalet

Fryst sperma – överlåtelse av avelsrätt (pdf)