Header
SKK hem

Basset bleu de gascogne

Ingår i grupp 6 Drivande hundar samt sök- och spårhundar

Historik

Rasen används i Gascogne både som ensamjagande hund och i flock, så kallat pack (packjakt är förbjudet i Sverige). Den uppstod mot slutet av 1800-talet efter initiativ av jägare i sydvästra Frankrike. Den är närbesläktad med grand bleu de gascogne och petit bleu de gascogne. Rasen har haft stora problem att överleva och har aldrig blivit riktigt populär bland jägare. Så sent som på 1960-talet höll rasen på att försvinna i Frankrike och därför påbörjades ett arbete att återuppbygga rasen.

Användningsområde

Det är en utpräglad jakthund som driver långsamt med ett välklingande skall som hörs på långt håll. I hemlandet Frankrike jagar den i pack (förbjudet i Sverige) och ska därför fungera väl med ras/artfränder.

Hälsa

Eftersom rasen är numerärt liten finns inga kända hälsoproblem.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen har ett mycket gott luktsinne och stor jaktlust. Den är aktiv och vig med livliga rörelser. Till sättet är den tillgiven och glad med stort aktivitetsbehov.

Storlek och utseende

Mankhöjd är 34–38 cm för både hanar och tikar. Pälsen är kort, tät och något grov. Den är småprickig, svart och vit, som ger ett blåskimrande intryck (därav rasens namn) med svarta mer eller mindre stora fläckar och har även tanfärgade partier.

Pälsvård

Pälsen är lättskött och badas vid behov.

Övrigt

Rasen härstammar från grand blue de gascogne och petit blue de gascogne.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.