Header
SKK hem

Bouvier des flandres

Ingår i grupp 1 Vall-, boskaps- och herdehundar

Historik

Ursprungligen användes bouvier de flandres av bönder, boskapshandlare, skogsvaktare, tjuvskyttar med flera. Rasens viktigaste uppgift var från början att vakta och driva nötboskap. Nattetid fungerade hundarna ofta som gårdvar. Den har både det belgiska och franska Flandern som hemland. Ingen naturlig gräns skiljer de båda regionerna åt. Boskapsfösarna behövde bra hundar som kunde driva hjordarna och de valde bara ut de hundar i trakten som uppfyllde kraven såväl kroppsligt som mentalt. Dessa hundar är grunden för dagens bouvier des flandres.

Användningsområde

Rasens fysik och temperament, dess goda spårsinne, initiativförmåga och intelligens gör den användbar som en allround bruks- och tjänstehund. Det finns egentligen inga begränsningar för vad en bouvier kan göra om den ges möjlighet och träning. Rasen fungerar också alldeles utmärkt som familjehund och den hänger gärna med på alla aktiviteter familjen hittar på. Än idag används den som boskapsdrivare, ledarhundar för blinda, till eftersök, vakt, bruks, bevakning, räddning och som familjehundar.

Hälsa

Höftledsdysplasi (HD) och armbågsledsdysplasi (ED) förekommer. Dessa tåliga hundar är vana vid hårda förhållanden och är sällan sjuka. Bouvieren har vanligtvis en mycket hög smärttröskel, för att kunna kasta sig in bland kor i en flock nötkreatur har det varit en nödvändighet. Från rasklubben verkar vi för att alla ska röntga sina hundar och delta på de mentaltester som erbjuds.

Egenskaper / Mentalitet

Bouvier des flandres är lugn, sansad, klok och orädd. Rasen ger ett intryck av intelligens, energi och djärvhet. Det är viktigt att den har fallenhet för arbete. Den bör bevara sina ursprungliga egenskaper som arbetande hund. De viktigaste egenskaper har varit deras mentalitet med balanserad skärpa och väl avvägda nerver, även initiativrikedom och intelligens var tydligt framträdande.

Storlek och utseende

Rasen är en kort, kraftigt byggd hund med kompakt kropp och starka, muskulösa ben. Den ger ett intryck av kraft och styrka utan att verka klumpig. Bouvieren ska vara kort och samlad, ha kraftig benstomme och starka senor. Den ska vara uthållig, robust, ha fria rörelser och ett livligt temperament. Mankhöjd för hanar är 62–68 cm och för tikar 59–65 cm. Vikt är för hanar 35–40 kg och för tikar 27–35 kg. Färgen är grå, brindle, svart eller sotig.

Pälsvård

Pälsen kräver en del och om man räds lite grus på golvet eller luddiga tussar ska man nog inte välja en bouvier. Rasen fäller rätt lite om man håller efter pälsen genom att kamma och se till att bli av med den värsta underullen. Naturligtvis kommer man att hitta hundhår i hemmet. Den bör inte badas med schampo för ofta utan klarar sig med kamning och en dusch om den blivit alltför grusig eller dammig. Pälsen trimmas eller klipps med jämna mellanrum för att ha kvar sitt rufsiga uttryck.

Övrigt

Då rasen är förhållandevis inaktiv inomhus fungerar den att ha i en lägenhet under förutsättning att den får ordentligt med motion och gärna ett stort område att springa fritt på. Denna ras behöver mycket motion, promenader eller en tur bredvid cykeln. Under hundens växtperiod kan man vara lite återhållsam med träningen så att ben, muskler och leder får utvecklas i lugn och ro och skapa den starka kroppsbyggnad som den förtjänar och ska ha.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.