Header
SKK hem

Ceskyterrier

Ingår i grupp 3 Terrier

Historik

Ceskyterrier är resultatet av korsningsavel mellan sealyhamterrier och skotsk terrier. Syftet med korsningarna var att utveckla en lätt byggd, kortbent, välpigmenterad jaktterrier med ur arbetssynpunkt praktiska hängöron, lättskött päls och ett lättlärt kynne. Frantisek Horak från Klanovice i närheten av Prag startade 1949 arbetet med att avla fram den karakteristiska ceskyterriern. Hundarna visades första gången på utställning 1959. Rasen blev slutligt erkänd internationellt 1963.

Användningsområde

Ceskyterrier var tidigare en terrier som föddes upp för jakt på räv och grävling. Numera är rasen främst hållen som sällskapshund. Ceskyns jaktlust är styrbar och den prioriterar alltid familjen framför vilda djur. Men den har full kapacitet att ta livet av exempelvis en råtta eller andra mindre skadedjur. Rasen fungerar utmärkt med andra husdjur, alltifrån kaniner till hästar.

Hälsa

I stor utsträckning är rasen en frisk och sund hund. Många individer är matglada men rasen tycks inte vara lagd åt att bli fet annat än i undantagsfall. En livslängd på runt 11–13 år är inte ovanligt.

Egenskaper / Mentalitet

Ceskyns kärlek och bundenhet till familjen innebär att det aldrig är några problem att ha den lös. Inkallning lär den sig lätt, och på promenad följer den sin mänskliga flock hack i häl. Den har en allmänt välvillig inställning till omgivningen, den är positiv och nyfiken gentemot allt och alla. Rasen är signalsäker och tycks ha lätt att göra sig förstådd, den trivs mycket bra tillsammans med andra hundar och gillar att vara medlem i en flock. Man ska ha gott om tid för sin hund och ge den tillfälle att vara delaktig i vardagen.

Storlek och utseende

Mankhöjden är 27–32 cm. Vikten är 6–10 kg. Pälsen är utan överdrifter, lång, fin men inte alltför mjuk, svagt vågig och silkesglänsande. Två färger förekommer – gråblå (föds svarta) och ljust kaffebruna (föds chokladbruna. Hos båda färgvarianterna förekommer tecken i gult, grått eller vitt.

Pälsvård

Den bör kammas och borstas regelbundet. Pälsen klipps cirka fyra gånger per år, något som man lätt kan lära sig att utföra hemma. Den fäller inte. Ska hunden delta på utställning behöver man känna till hur den detaljerat bör klippas. Kontakta rasklubben för mer information.

Övrigt

Rasen är stark och uthållig. Trots sin ringa storlek är det en robust och kraftfull hund. På sina korta ben orkar den gå i princip hur långt som helst, så länge promenaden föregår i normalt tempo. Den får alltså inte utsättas för hård, pressande motion som exempelvis cykling. Ceskyn vet vad den vill och har den bestämt sig för att nå ett mål, strävar den dit med all energi den kan uppbringa. Den vill ha sällskap och det är inte rättvist att förvisa den till långa ensamma dagar i hemmet.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.