Header
SKK hem

Chodský pes

Grupp 1 Vall-, boskaps- och herdehundar

Historik

En ung ras, men vars anor/ typ man kan härleda ända till 1300-talet. Det kontrollerade avelsarbetet började i mitten av 1980-talet. Rasen härstammar från Chodskoregionen i Tjeckien och användes som vall, vakt och herdehundar. År 2019 blev rasen erkänd av FCI.

Användningsområde

Vall-, boskaps- och herdehund, vilken även fungerar väl som sällskapshund.

Hälsa

Både i Tjeckien och andra länder verkar man för att förbättra höftledsstatusen. Vissa andra problem finns också som troligen kan härledas till inavelsproblematik på grund av det låga antalet avelsdjur. Det finns uppskattningsvis drygt 5 000 individer i hela världen. Då antalet individer i Sverige är få kan därför inte rasen hälsotillstånd ännu inte med säkerhet bedömas.

Egenskaper / Mentalitet

Chodský pes är en livlig hund med snabba reaktioner som dock inte är hetsiga. Rasen är lugn och lättlärd, uppmärksam, kontrollerad och vänlig till sättet. Den är en kravlös, hängiven och mycket trogen familjehund. Rasen är orädd, har starka nerver och är synnerligen vaksam. Den är känd för sin livliga läggning utan tecken på nervositet. Rasen har utmärkt luktsinne.

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 52-55 cm och tikar 49-52 cm, +- 2 cm. Vikten är för hanhundar: 19-27 kg, och för tikar 17-24 kg. Färgen är svart med tanteckning.

Pälsvård

Pälsen, vilken är rak eller lätt vågig, är lättskött. Täckhåret är 5-12 cm långt, tätt och grovt. Underullen är riklig.

Övrigt

Rasen är fortfarande relativt ovanlig i Sverige.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.