Header
SKK hem

Flatcoated retriever

Grupp 8 Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar

Historik

Rasen kommer ursprungligen från England där den har använts som fågel- och småviltsapportör under lång tid. Rasen kom till Sverige på 60-talet och har sen dess blivit mycket populär. En utförlig beskrivning av historiken finns på rasklubbens webbplats.

Användningsområde

Flatcoated retriever är en jakthund som arbetar efter skott och används att apportera fågel och småvilt. Inom rasen finns uppfödare med olika målsättning med sin avel – några har inriktning främst på de exteriöra egenskaperna, medan andra framför allt är intresserade av jaktlig härstamning. Det är därför viktigt att du som blivande hundägare är klar över vilken rastyp du önskar. Det är en aktiv ras som behöver både mental som fysisk träning. Den är formbar, alert och lyhörd och passa till de flesta hundsporter. För det aktiva hemmet är rasen en utmärkt familjehund.

Hälsa

Rasen är en skelettmässigt sett relativt frisk hund, men man bör dock vara uppmärksam på föräldradjurens höft- och armbågsstatus (HD och ED). Det förekommer en del cancer och tumörer inom rasen som i vissa fall är elakartade. Ögonsjukdomar som leder till blindhet har på nytt dykt upp och dessa djur ska därför inte användas i avel. Detta gäller inte diagnosen Y-sömskatarakt.

Egenskaper / Mentalitet

Flatcoated retriever är en livlig och godmodig hund. Den är arbetsglad och lättdresserad samtidigt som den är ivrig och framåt. Den får aldrig visa rädsla eller aggressivitet. Rasen är mycket social och lämpar sig inte för att lämnas ensam för ofta och för länge.

Storlek och utseende

Den är en vaken, aktiv, medelstor hund med ett intelligent uttryck. Den ska ge intryck av styrka utan att vara klumpig och spänstig utan att vara gänglig. Mankhöjd för hanar är ca 58–61 cm och tikar ca 56-58 cm. Vikten är för hanar 27–36 kg och tikar 25-32 kg i god kondition. Endast den svarta och bruna färgen är godkänd. Gult förekommer men är diskvalificerande på utställning.

Pälsvård

Den har en lättskött päls som kräver en del borstning och trimning.

Övrigt

Får rasen mental och fysisk stimulans blir den lugn och harmonisk hemma. Den både kan och vill följa med sin ägare på alla möjliga upptåg och aktiviteter, och alltid med en positiv inställning samt en glatt viftande svans.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Flatcoated retriever

Mer information