Header
SKK hem

Hamiltonstövare

Ingår i grupp 6 Drivande hundar samt sök- och spårhundar

Historik

Hundar av stövartyp har funnits i Sverige sedan 1500-talet. I hamiltonstövarens bakgrund ingår bland annat stövare från Sydtyskland och Schweiz. Vid utställningen i Stockholm år l886 visades l89 hundar av stövarras, bland annat Pang och Stella, som ägdes av greve A. P. Hamilton. Dessa hundar anses vara ursprunget till dagens hamiltonstövare eller, som den först kallades, svensk stövare. 1921 fick den namnet hamiltonstövare, efter Svenska Kennelklubbens förste ordförande A.P. Hamilton.

Användningsområde

Hamiltonstövare används till jakt på hare och räv.

Hälsa

Det är en mycket frisk ras med bra mentalitet. Höftledsdysplasi (HD) förekommer.

Egenskaper / Mentalitet

Hamiltonstövaren är en vänlig hund med ett lugnt temperament. Den är följsam, lättdresserad och har stark jaktlust och är därför inte lämpad som enbart sällskapshund.

Storlek och utseende

Det är en trefärgad hund med vackra klara färger och den är kvadratiskt byggd, utan att vara tung. Ögonen ska ge ett mörkt och lugnt uttryck. Den ska även ge ett intryck av utpräglad kraft och uthållighet och ha en tydlig könsprägel. Mankhöjd för hanar är 53–61 cm och tikar 49–57 cm.

Pälsvård

Pälsen ska vara grov och tätt åtliggande. På huvudet och öronen samt benens framsidor ska pälsen vara kort, på lårets baksidor och under svansen får den vara lite längre. Pälsen kräver normal skötsel och badas vid behov.

Övrigt

Hamiltonstövare betraktas som en svensk nationalras och är till antalet den största svenska stövarrasen. Den är en frisk och stark ras, både fysiskt och mentalt. Genom rasklubben kan du få mer information, besök gärna deras webbplats.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.