Header
SKK hem

Kangal çoban köpegi

Ingår i grupp 2 Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar

Historik

Rasens hemland är Turkiet där den används som herdehund för att vakta får. Dess ursprung är troligen boskapsvaktande hundar från Centralasien som följde med emigrerande folkslag. Den moderna rasen kangal çoban köpeği har fått sitt namn efter staden Kangal i centrala Turkiet. I rasstandarden kan du läsa mer om historiken.

Användningsområde

Rasen är en vakt- och herdehund som ursprungligen användes för att vakta får. Det är ingen idealisk förstagångshund på grund av sina egenskaper och den lämpar sig inte som enbart sällskapshund.

Hälsa

Tonsillit (infektion i halsmandlarna), disposition för magsäcksomvridning och kardiomyopati (förstorat hjärta) förekommer.

Egenskaper / Mentalitet

Den är vänlig, kärleksfull och trogen sin ägare. Rasens starka vaktinstinkt och självständighet gör att den lämpar sig bäst hos en ansvarsfull person med kunskap och tidigare hunderfarenhet.

Storlek och utseende

Rasen ska vara stor och reslig. Mankhöjd för hanar är 74–81 cm och tikar 71–79 cm. Vikt för hanar är 50 –65 kg och tikar 40–55 kg. Pälsen, som är kort eller halvlång, är tät med tjock underull. Pälslängden varierar kraftigt beroende på klimatet. Alla färger är tillåtna men alltid med svart mask över nospartiet.

Pälsvård

Pälsen borstas vid fällningsperioderna.

Övrigt

Under första levnadsåret växer valpen väldigt fort. Mycket viktigt är att den får rätt foder, motion och fostran under denna period. Rasens namn var tidigare anatolisk herdehund.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.