Header
SKK hem

King charles spaniel

Ingår i grupp 9 Sällskapshundar

Historik

Rasens hemland är England. På 1600-talet ägde kung Charles II många av dessa små spanielhundar. Rasen har därefter levt kvar i landet, men har också varit en uppskattad knähund runtom i de europeiska hoven. I Sverige har rasen sparsamt förekommit alltsedan 1887 då den första individen tros ha importerats. På 60-talet importerades flera hundar och den är idag en numerärt mycket liten ras.

Användningsområde

Rasen är en utpräglad sällskapshund som verkligen tycker mycket om människor. Den är en utmärkt kompis på promenader.

Hälsa

Det förekommer ögonsjukdomar och hjärtfel, rasklubben har avelsrekommendationer för detta. Seriösa uppfödare använder bara friska avelshundar, vilka är fria från hälsoproblem och där avkomman har goda förutsättningar till ett friskt liv. Rasen finns också upptagen i Särskilda Rasspecifika Domaranvisningar (SRD) bland annat på grund av risker med alltför kort nos och utstående ögon.

Egenskaper / Mentalitet

Hunden är glad, tillgiven och lättlärd och vill vara med överallt. Rasen är mycket lättanpasslig.

Storlek och utseende

Vikt ska enligt standarden vara 3,6–6,3 kg, men ofta väger hunden 5–9 kg. Mankhöjd är ca 30 cm. Det är en svagt rektangulär hund, vilken förekommer i fyra färger; trefärgad, blenheim (vit med röda stora fläckar), ruby (röd), black and tan (svart med röda tecken). Det är en charmig hund med kort nos och med ett lätt underbett.

Pälsvård

Rasen ska kammas och borstas igenom en gång i veckan och ansning av pälsen när så behövs.

Övrigt

Förväxla inte king charles spaniel med rasen cavalier king charles spaniel, vilken är mycket snarlik men har en något längre nos samt saxbett.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.