Header
SKK hem

Lhasa apso

Grupp 9 Sällskapshundar

Historik

Rasen kommer från ”världens tak”, Tibet och staden Lhasa och dess omgivningar. En ras som enligt källor existerade 800 år f.Kr och som inte kunde köpas men ibland skänktes bort, gärna i par, till dignitärer som besökte klostren. Tibetanarna själva kallar den Seng Kyi (lejonhunden) på grund av dess likhet med ett lejon, vilket är buddhismens högsta symbol, det mest fruktade av alla djur. 1965 kom rasen till Sverige, det var två hundar som då kom från England. Året efter tillkom ytterligare två importer. Dessa hundar lade grunden till den svenska aveln.

Användningsområde

Den är en utpräglad sällskapshund. Rasens tidigare uppgift var att agera vakthund och med ett bestämt och kort skall tala om att någon närmade sig. Rasen får inte förknippas med någon skällighet, utan snarare en klar värdighet i sitt varningsskall. Dess utmärkta hörsel har gjort den ovärderlig som vakthund.

Hälsa

Rasen lever mycket länge och anses som mycket frisk. Lhasa apso har ett hälsoprogram hos Svenska Kennelklubben för PRA (ögonsjukdom). För att förebygga spridning av PRA skall blivande föräldradjur ögonundersökas inom ett år före parning. Vidare har rasen central registrering av PNP (progressiv nefropati eller renal dysplasi) som är en defekt där hunden föds med underutvecklade njurar. Hur sjukdomen kommer att yttra sig eller hur länge hunden kommer att leva beror på hur underutvecklade njurarna är, vilket tycks variera mycket från individ till individ.

Egenskaper / Mentalitet

Tidiga exemplar av rasen var alltid mycket vaksamma. En viss vaksamhet mot främlingar kan fortfarande noteras. Den är glad och självsäker med alert och stabilt temperament. Ett särdrag hos de tibetanska raserna är en viss misstänksamhet, vilket inte på något sätt får förväxlas med skygghet, rädsla eller aggressivitet.

Storlek och utseende

Rasen är välbalanserad, stabilt byggd med riklig päls. Mankhöjd för hanar är 25,5 cm och tikar något lägre. Kroppen täcks av det långa håret, vilket består av underull och täckhår. Pälsen på huvudet är långt och faller ned över de mandelformade ögonen. Ben, tassar och svans är även de rikt behårade. Rörelserna är fria och lediga.

Pälsvård

Lhasa apsons långa päls består av underull och tämligen grova täckhår, vilka skyddar såväl mot köld, snålblåst som stekande hetta. Pälsen är vanligtvis inte fullt utvuxen förrän hunden är 2–3 år, men pälsvården startar redan som liten valp. För att sköta om pälsen får man räkna med ett bad per vecka, samt borstning, kamning och torkning med fön.

Övrigt

Besök gärna rasklubbens webbplats för mer information.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.