Header
SKK hem

Mastín espanol

Ingår i grupp 2 Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar

Historik

Mastin espanol används i sitt ursprungsland som vakt- och skyddshund. Rasens främsta användningsområde var att vakta boskap, särskilt de berömda merinofåren, under de stora förflyttningar av hjordar som har ägt rum årligen ända sedan medeltiden. Hundarna skulle skydda fåren från vargar och andra rovdjur. Denna uppgift utfördes året runt, i alla typer av väderlek och i skiftande terräng.

Användningsområde

Rasen används även i dag för beskydd av betande och vandrande boskapshjordar, men också som vakthund på lantgårdar och i andra sammanhang. Det är ingen idealisk förstagångshund på grund av sina egenskaper och den lämpar sig inte som enbart sällskapshund.

Hälsa

Höftledsdysplasi (HD) förekommer.

Egenskaper / Mentalitet

Den är tålig, modig, tillgiven sin familj och stolt. Rasens starka vaktinstinkt och självständighet gör att den lämpar sig bäst hos en ansvarsfull person med kunskap och tidigare hunderfarenhet.

Storlek och utseende

Mastin espanol är en mycket storväxt hund. Den är välbalanserad och mycket kraftfull och muskulös. Mankhöjd för hanar är minst 77 cm och tikar minst 72 cm. Alla färger är tillåtna. De mest förekommande färgerna är enfärgade som gul, fawn, röd, svart, varggrå och viltfärgad. Även dessa färger i kombination samt tigrerat eller fläckigt.

Pälsvård

Pälsen är lättskött. Den är tät med tjock underull. Rasen fäller rejält ett par gånger per år.

Övrigt

Mastin espanol har ett hest, djupt, mycket klangfullt skall, som hörs på långt håll. Denna ras har självförtroende och styrka och den är medveten om sin enorma kraft.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.