Header
SKK hem

Newfoundlandshund

Ingår i grupp 2 Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar

Historik

Newfoundlandshund sägs härstamma från infödda hundar och en stor svart björnhund som kom med vikingar till ön Newfoundland i Kanada någon gång efter 1100-talet. Där användes hundarna för att dra tunga timmerlass och hjälpa fiskarna att dra in tunga fiskeredskap och utvecklade då en helt unik instinkt att livrädda nödställda människor. När kolonisationen av öarna inleddes år 1610 var newfoundlandshundens utseende redan etablerat, liksom dess karakteristiska arbetssätt. Det var dessa egenskaper som gjorde att rasen kunde motstå det extremt stränga klimatet.

Användningsområde

Rasen är numera främst en sällskapshund. Men det finns möjligheter att tävla med sin newfoundlandshund i vattenarbete (som är framtaget för rasen) och de fungerar mycket bra som draghundar. Den trivs bättre med långa skogspromenader än med snabba cykelturer.

Hälsa

Höftledsdysplasi (HD) och armbågsledsdysplasi (ED) förekommer. Rasen är förhållandevis förskonad från rasspecifika sjukdomar.

Egenskaper / Mentalitet

Newfoundlandshund är känd för sitt milda och vänliga temperament och den är en utmärkt barn- och familjehund.

Storlek och utseende

Newfoundlandshund är stor och massiv men trots sin storlek smidig. Mankhöjd för hanar är ca 71 cm och för tikar ca 66 cm. Vikten för hanar är ca 68 kg och för tikar ca 54 kg. Pälsen, som består av två lager, är tät och vattenavstötande. Rasen finns i tre godkända färger: svart, brun och vit och svart.

Pälsvård

Pälsen måste skötas regelbundet med borstning och kamning. Under fällningsperioden kan detta ta mer än en eller ett par timmar i veckan, och det är förstås viktigt att pälsen hålls ren och välskött.

Övrigt

Rasen har som regel ingen utpräglad jaktinstinkt.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.