Header
SKK hem

Perro de agua espanol

Ingår i grupp 8 Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar

Historik

Perro de agua español är en gammal ras som funnits länge i Spanien. Den har samma ursprung som den franska rasen barbet. Utseendet och arbetsuppgifterna varierade beroende på var i Spanien den levde. Man talar om tre olika typer eller blodslinjer. 1975 började man välja ut hundar med de mest specifika utseendena och karaktärerna och sammanställde en rasstandard. Internationellt blev rasen erkänd 1999 och samtidigt blev den också erkänd i Sverige. Redan 1997 kom de två första exemplaren hit.

Användningsområde

Rasen är en allsidig ras med stort användningsområde som deltar i tävlingsgrenarna agility, bruks och lydnad. I hemlandet Spanien testar man herde-, jakt- och vattenhundsegenskaperna genom funktionsprov och där används rasen av brandmän och räddningsmanskap, samt av polisen som skyddshund.

Hälsa

Perro de agua español är i stort sett en mycket frisk ras. Höftledsproblem förekommer och där finns ett hälsoprogram med krav på officiell höftledsstatus för avelsdjur. Läs gärna mer om sjukdomar på klubbens webbplats under RAS där rasklubben har sin avelsstrategi för att hjälpa uppfödare att avla på friska individer.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen är trogen, lydig, glad, arbetsvillig, vaksam och välbalanserad. Vaktinstinkten och förmågan till självständigt arbete är välutvecklad och inlärningsförmågan är mycket god. Den är anpassningsbar och livlig. Rasen har samarbetsförmåga och självförtroende samt ett intresse av att vara sin ägare till lags. Den är ofta likgiltig mot främlingar, men ska alltid vara hanterbar. Tyvärr måste vi konstatera att hundar som inte stämmer på ovanstående beskrivningar förekommer.

Storlek och utseende

Rasen är medelstor; 40–50 cm i mankhöjd och 14–22 kg i vikt. Storleken varierar mycket, vilket kan bero på de tre ursprungliga blodslinjerna. Den är rustik och atletiskt byggd och har rektangulär kroppsform med spänstiga rörelser. Ögonen är uttrycksfulla och ska liksom nosen harmoniera med pälsens färg. Den har lockig päls och kvalitén varierar från nästan ingen underull till mycket tjock päls. Färgen ska vara enfärgad (vita, svarta eller bruna) eller tvåfärgade (vit/brun el vit/svart). Längden på svansen kan variera från stubb till hellång.

Pälsvård

Pälsen gör rasen väl rustad för olika klimat och gör den lämplig till såväl vattenarbete som arbete på land. Rasen fäller inte och kräver ingen daglig pälsvård, den ska istället maskinklippas regelbundet. Att borsta eller kamma hunden är inte att rekommendera, då detta gör att pälsen lätt tovas ihop och blir som en tät "filt". Om man vill behålla pälsen lång måste man delar tovorna med fingrarna. Viktigt är dock att hålla örongångarna fria från för mycket hår. För övrigt bör man kontrollera att håret mellan trampdynorna inte filtas ihop av smuts och grus.

Övrigt

Rasen är redan i ung ålder smidig med mycket god kroppsmedvetenhet, och detta varar livet ut. Perro de agua español kan bli mycket gamla. Kontakta rasklubben för mer information om rasen.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Perro de agua espanol

Mer information