Header
SKK hem

Porcelaine

Grupp 6 Drivande hundar samt sök- och spårhundar

Historik

Rasen har Frankrike som ursprungsland. Hundrastypen är känd sedan 1700-talet. Det spekuleras om att man ville få fram en vit jakthund och den är därför förmodligen framavlad från en vit variant av blodhund. Släktskap finns också med schweiziska stövare och braquehundar. Som så många andra hundraser höll den på att dö ut efter både franska revolutionen och andra världskriget. Sedan dess har flera både goda och dåliga försök att återskapa rasen har gjorts. Den första individen i Sverige registrerades år 2012

Användningsområde

Drivande jakthund som används i sitt hemland till jakt på hare, rådjur och vildsvin. Den driver i pack (grupp av hundar), en jaktform som inte är tillåten i Sverige.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens nuvarande hälsotillstånd.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen, med sin medfödda jaktinstinkt, är därför ingen uttalad sällskapshund.

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 55-58 cm och tikar 53-56 cm. Färgen är vit med få orangefärgade runda fläckar. Små fläckar runt öronen är rastypiskt. Huden har mörka pigmentfläckar som lyser genom i pälsen.

Pälsvård

Pälsen är kort och ligger tätt an mot kroppen. Den reflekterar ljus likt porslin, vilket förmodligen gett upphov till rasens namn.

Övrigt

Rasen är ovanlig i Sverige.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.