Header
SKK hem

Pumi

Ingår i grupp 1 Vall-, boskaps- och herdehundar

Historik

Med ett förflutet som herdehund i Ungern är pumi en glad, intelligent och lättlärd hund, med vallhundens känsliga sinnelag och ett visst mått av terrierns skärpa. Den är ett resultat av flera hundra års korsningsavel med puli och flera tyska och franska hundar av vall- och terriertyp. Rasen skildes från puli och fick sin egna stambok i början av 1900-talet.

Användningsområde

Rasen är livlig, intelligent, aktiv och har en enorm kapacitet. Här ryms både ett spralligt temperament och en stor arbetsvilja. Pumi är en bra vallhund och driver sin flock med stort engagemang och mod. Dess kvicka sätt och dess lättlärdhet gör den till en utmärkt tävlings- och träningskamrat till hundsporter som lydnad, agility, flyball, bruks, med mera. Den är villig att lära sig allt och det är bara förarens egen fantasi som sätter gränser.

Hälsa

Pumi är i allmänhet en frisk och sund hundras. Höftledsdysplasi (HD) förekommer.

Egenskaper / Mentalitet

Den älskar att vara nära sin familj, som den också ser som sin flock. Det är en glad, orädd och spontan hund. Den är mycket lättlärd, lyhörd och snabb i sin uppfattning och sitt utförande och inte minst i sina rörelser. Inomhus är den lugn. Eftersom rasen är snabb i sin uppfattning är det lätt att lära den det man önskar, om man bara informerar den rätt. Dess ursprung som skällande vallhund kan göra sig påmind än i dag i arbete och lek. Den kan vara något reserverad mot främlingar och kan ha en del vaktinstinkt.

Storlek och utseende

Pumi är en medelstor hund. Mankhöjd för hanar är 41–47 cm och för tikar 38–44 cm. Vikt för hanar är 10–15 kg och för tikar 8–13 kg. De glada, livliga öronen och det koalaliknande ansiktet ger rasen dess särpräglade utseende. Alla färger på pälsen är tillåtna enligt rasstandarden under förutsättning att den är jämn och obruten av vita tecken. Den förekommer i svart, fakó (fawn) och vit samt grå i olika nyanser.

Pälsvård

Pälsen är vågig eller lockig och blir cirka 12–15 cm lång. Den fäller normalt inte, men måste kammas och klippas med jämna mellanrum. Pälsen är självrengörande men den behöver badas när den är smutsig.

Övrigt

Under den gulliga ytan har rasen en stark vilja. Den vaktar genom att larma med skall eller morrningar. Viss reservation mot främlingar kan förekomma. Många pälsallergiker har visat sig kunna leva med rasen. Men det är högst individuellt. Det är en stor hund i litet format.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.