Header
SKK hem

Skyeterrier

Grupp 3 Terrier

Historik

Rasen har sin bakgrund i de så kallade highland terrier och var ursprungligen en terrier med uppgift att vara en effektiv skadedjursutrotande hund. En av dessa varianter utvecklades på ön Skye och den kom att få ett ganska speciellt utseende. Då hundutställningsintresset vaknade började man att utveckla rasen till en mycket lång hund med riklig päls. Från 1870-talet började man att skilja på de så kallade skotska raserna och den engelska kennelklubben beslutade att den västskotska varianten skulle heta skyeterrier.

Användningsområde

Skyeterriern har från början varit en grythund och sedermera en skadedjursbekämpare, men allteftersom rasen har utvecklats med allt längre päls och blivit längre så är rasen i dag uteslutande en familje- och utställningshund.

Hälsa

Det finns inga kända sjukdomar som är utbredda hos skyeterriern. Men det är ganska vanligt att de har krokiga framben som kan medföra hälta. Valphälta är också ganska vanligt, men det går att förebygga med att försöka att inte övermotionera och bära sin valp utför trappor.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen är känd för att vara en utpräglad enmanshund och är skarp till lynnet. Emellertid har uppfödare påvisat att rasens temperament och lynne påtagligt har förbättrats. Därför finns det i dag inga uppfödare som accepterar dåliga temperament i sin avel. Skyeterriern är elegant och värdig.

Storlek och utseende

Skyeterrier är en långsträckt, lågställd hund med ymnig dubbel päls. Kroppen är dubbelt så lång som kroppens mankhöjd. Hunden rör sig utan synbar ansträngning. Den har ett kraftigt fram- och bakparti, en kraftig kropp och starka käkar. Mankhöjd är ca 25–26 cm och längd från nostipp till svanstipp är ca 105 cm, tikar något mindre. Färg är svart, mörkt eller ljust grå, fawn eller cream, alltid med svarta tecken. En liten vit bröstfläck kan förekomma.

Pälsvård

Den kräver en del pälsvård, men kammar du och badar din skye terrier med cirka 2 veckors mellanrum så har du en välvårdad och elegant hund. Pälsen är dubbel och underullen är kort, tätliggande, mjuk och ullig. Täckhåret är långt, hårt, rakt slätt och fritt från lockar.

Övrigt

Besök gärna rasklubbens webbplats för mer information om rasen.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.