Header
SKK hem

Welsh corgi cardigan

Ingår i grupp 1 Vall-, boskaps- och herdehundar

Historik

Welsh corgi cardigan antas vara den äldsta av de två corgi-varianterna. Man tror att den funnits sedan 1000-talet i Wales, där den använts som gårds- och vallhund. Särskilt som boskapsvallare ansågs den vara ovärderlig. De båda corgivarianterna torde ha en gemensam historisk bakgrund. Fram till år 1934 korsades varianterna med varandra. Därefter skildes de och blev två separata raser. Welsh corgi cardigan är numera väl skild från welsh corgi pembroke i typ, genom många rasspecifika detaljer.

Användningsområde

Rasen används till viss del för vallning men är i dag främst en sällskapshund. Den deltar gärna också inom hundsporterna lydnad, agility, spår och viltspår med mera.

Hälsa

Generellt är det en frisk och sund hundras utan kända rassjukdomar.

Egenskaper / Mentalitet

Welsh corgi cardigan är arbetsvillig, vänlig och har en viss vaktinstinkt.

Storlek och utseende

Det är en stor hund med korta ben, skulle man kunna säga för att kort sammanfatta storlek och utseende. Mankhöjd är ca 30 cm för både hanar och tikar. Alla färger är tillåtna, med eller utan vita tecken.

Pälsvård

Pälsen kräver ingen speciell skötsel. Fäller gör den ca 2 gånger per år och då kammas underullen ur.

Övrigt

Se upp med deras vall/vaktegenskaper och styr dem från början, så blir de bra arbetskompisar. Rasen är en heeler (vallar genom att nafsa boskapen i hasorna). Låt inte valpen nafsa.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.