Header
SKK hem

Welsh corgi pembroke

Ingår i grupp 1 Vall-, boskaps- och herdehundar

Historik

Welsh corgi pembroke och welsh corgi cardigan är två skilda raser som eventuellt delar ett gemensamt ursprung långt tillbaka. De har utvecklat sin individuella särprägel i Wales där de drev boskapen, vaktade gården, gick med på jakt och var sällskapshund för barnen. En annan teori involverar i sin tur den svenska västgötaspetsen som har en stor likhet med pembroken. Eventuellt följde den med de svenska vikingarna till England en gång i tiden.

Användningsområde

Rasen är i dag främst en sällskapshund. Den deltar gärna också inom hundsporterna lydnad, agility, spår och viltspår med flera.

Hälsa

Generellt är det en frisk och sund hundras utan kända rassjukdomar.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen är en lättlärd och munter glädjespridare som är arbetsvillig och fungerar under de tuffaste förhållanden. Den har en viss vaktinstinkt.

Storlek och utseende

Rasen är en stor hund med korta ben, skulle man kunna säga för att kort sammanfatta storlek och utseende. Mankhöjd är cirka 25-30 cm för både hanar och tikar. Vikt är för hanhund är 10–12 kg och för tikar 9–11 kg. Färgen är enfärgat rött, sobel, fawn eller svart med tanteckning. Ofta med vita tecken på ben, bröstkorg och hals, men även utan vita tecken är godkänt. Något vitt på huvud och nos är tillåtet.

Pälsvård

Pälsen kräver ingen speciell skötsel. Fäller gör den ca 2 gånger per år och då kammas underullen ur.

Övrigt

Med ett tydligt ledarskap, framförallt under det första året, så får du en otroligt lättsam och positiv kompis under många år framåt.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.