Agility

I den populära och fartfyllda hundsporten agility ska hund och förare klara en hinderbana på tid. För att lyckas krävs, förutom en hel del träning, ett lyhört samarbete och stort samspel mellan hunden och föraren.

Shetland sheepdog hoppar över ett agilityhinder
Fotograf Måns Engelbrektsson

Vad är agility?

Agility är en av de mest populära hundsporterna. Det är lättsamt, fartfyllt och underhållande – något som både hundar och förare älskar. 

I agility ska hunden ta sig igenom en bana på så snabbt som möjligt, och helst utan några misstag. En agilitybana kan bland annat innehålla hopphinder, gungbräda, tunnlar, däck och balansbom.

På en agilitytävling tävlar hundar i olika storleksklasser beroende på hundens storlek och man kan välja mellan att tävla i hoppklass eller agilityklass.

Agility är en allmän hundsport där alla hundar kan delta i tävlingar och alla klubbar inom Svenska Kennelklubbens organisation kan arrangera kurser och tävlingar.

När du tävlar agility kan din hund få diplom och championat baserat på sina tävlingsresultat.

För vem?

Agility är en hundsport som passar de flesta hundar och förare och är ett väldigt bra sätt att aktivera din hund på och det går att variera i oändlighet.

Om du vill anmäla din hund till en tävling behöver du vara medlem i någon klubb inom SKKs organisation. Alla hundar som fyllt 18 månader får delta, men är hunden oregistrerad behöver den först ha en speciell tävlingslicens från SKK.

Vill du veta mer om agility? 

Svenska Agilityklubben, SAgiK, är ansvarig för agility. Besök deras webbplats för mer information och aktuella regler.

Svenska Agilityklubben