Freestyle & heelwork to music

Freestyle och heelwork to music är en populär hundsport som bäst beskrivs som kreativ lydnad till musik. Tillsammans framför hund och förare en imponerande uppvisning av tricks och rörelser, som ofta sker i takt till musiken.

hund och förare tävlar i freestyle

Vad är freestyle?

I hundsporten freestyle visar hund och förare ett fritt utformat lydnadsprogram till musik. Att träna freestyle med din hund både ger gott samarbete och kontakt mellan er. Grundtanken är att freestyle ska vara roligt både för förare och hund, något som bidar till att sporten är så populär. 

Två grenar inom sporten 

I freestyle finns två grenar: freestyle och heelwork to music, HtM. I freestylegrenen väljer man nästan fritt rörelser medan man i HtM har tio fasta fotpositioner som programmet ska vara uppbyggt kring.

Båda grenarna lämnar stort utrymme för din kreativitet när du sätter samman era rörelser och väljer er musik.

Vad tittar domarna på? 

På tävling bedöms ekipagens program utifrån tre kategorier: 

  1. precision och samarbete
  2. innehåll 
  3. tolkning av musik.

Ekipagen tävlar i olika tre olika klasser där kraven på programmet ökar för varje klass.

När du tävlar freestyle kan din hund få diplom och championat baserat på sina tävlingsresultat.

För vem?

Freestyle är en allmän hundsport där alla hundar kan delta och alla klubbar inom Svenska Kennelklubbens organisation kan arrangera kurser och tävlingar.

Freestyle och HtM är en hundsport som passar de flesta hundar och förare och är ett väldigt bra sätt att aktivera din hund på och det går att variera i oändlighet.

Om du vill anmäla din hund till en tävling behöver du vara medlem i någon klubb inom SKKs organisation. Alla hundar som fyllt 12 månader får delta, men är hunden oregistrerad behöver den först ha en speciell tävlingslicens från SKK.

Vill du veta mer om freestyle? 

Svenska Hundfreestyleklubben, SFHK, är ansvarig för freestyle och HtM. Besök deras webbplats för mer information och aktuella regler.

Svenska Hundfreestyleklubben