Lydnad

Vill du lära din hund att gå vid din sida och följa dig i olika vändningar? Sitta, ligga, apportera och hoppa över hinder? Eller identifiera mattes eller husses doft? Då är träning för lydnad, eller lydnadstävling som det kallas, något för dig!

Rottweiler utför lydnadsmoment
Fotograf Anna-Carin Bäcklin

Vad är lydnadstävling?

När du tränar lydnad för lydnadstävling ska hunden utföra olika moment, både nära dig och på avstånd. Samarbetet mellan dig och hunden står i fokus. Träningen ger en följsam hund och en noggrann hundförare som är duktig på att träna både små detaljer och långa sekvenser med moment.

Fyra klasser

Det går att tävla i fyra olika klasser i lydnadstävling: startklass, klass 1, klass 2 och klass 3. När du får tillräckligt höga poäng i en klass kan du bli uppflyttad till nästa klass. 

För vem?

Lydnadstävling är en allmän hundsport där alla hundar kan delta och alla klubbar inom Svenska Kennelklubbens organisation kan arrangera kurser och tävlingar.

Lydnad är en hundsport som passar de flesta hundar och förare och som är fantastiskt bra för att  stärka bandet mellan dig och din hund och om ni vill ha roligt tillsammans.

Om du vill anmäla din hund till en tävling behöver du vara medlem i någon klubb inom SKKs organisation. Alla hundar får delta men är hunden oregistrerad behöver den först ha en speciell tävlingslicens från SKK.

Vill du veta mer om lydnad?

Svenska Brukshundklubben, SBK, är ansvarig för lydnadstävling. Besök deras webbplats för mer information och aktuella regler.

Svenska Brukshundklubben

Läs mer

  • Lydnadsdiplom och championat

    När du tävlar lydnad kan din hund erhålla diplom och championat baserat på sina tävlingsresultat.

    Läs mer