Nosework

I den spännande hundsporten nosework får hunden använda ett av sina främsta sinnen, luktsinnet, för att söka efter specifika dofter i olika miljöer.

hund nosar på ett fordon

Vad är nosework?

I nosework ska hund med sin förare söka efter specifika dofter i olika miljöer. Hundsporten är inspirerad av de utmaningar som professionella sökhundar utför dagligen inom till exempel polisen och tullen. Att få använda nosen tycker de allra flesta hundar är både kul och spännande. Nosework ger dessutom hunden både fysisk och mental stimulans när den tillsammans med dig söker efter dofterna, som kan vara placerade både inne och ute, på olika höjder, underlag, fordon och behållare.

Olika dofter som används

Om du vill tävla i nosework måste hunden först klara ett test för att se att hunden och föraren kan hitta en doftgömma, det testet kallas för doftprov. Det finns tre olika dofter, sk hydrolat: eukalyptus, lagerblad och lavendel. För att göra detta behöver hunden vara 10 månader eller äldre. Därefter är ni välkomna att börja tävla efter att hunden fyllt ett år.

Fyra klasser och fem tävlingsgrenar

I nosework, NW,  finns det fyra klasser att tävla i och svårighetsgraden ökar successivt: NW 1, NW 2, NW3 samt NW Elit. När du fått tre diplom i en klass kan du flytta upp till nästa klass. 

Det finns fem tävlingsgrenar. Du kan tävla i samtliga moment (TSM) eller i ett enskilt moment (TEM). 

  • Tävling i samtliga moment, TSM
  • behållarsök (enskilt moment)
  • inomhussök (enskilt moment)
  • utomhussök (enskilt moment)
  • fordonssök (enskilt moment)

När du tävlar i nosework kan din hund få diplom och championat baserat på sina tävlingsresultat.

För vem?

Nosework är en allmän hundsport där alla hundar kan delta i tävlingar och alla klubbar inom Svenska Kennelklubbens organisation kan arrangera kurser och tävlingar.

Att träna nosework är ett enkelt och roligt sätt att aktivera din hund. Hundsporten passar de flesta hundar som gillar att använda sin nos och är inte speciellt fysiskt krävande varför det passar hundar och förare i alla åldrar.

Om du vill anmäla din hund till doftprov eller en tävling behöver du vara medlem i någon klubb inom SKKs organisation. Alla hundar får delta men är hunden oregistrerad behöver den först ha en speciell tävlingslicens från SKK.

Vill du veta mer?

Svenska Nose Work klubben, SNWK, är ansvarig för nosework. Besök deras webbplats för mer information och aktuella regler.

Svenska Nose Work klubben