Amerikansk cocker spaniel

Alert och mild med ständigt viftande svans

Fakta

Rasgrupp
Grupp 8, Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar
Ursprungsland/hemland
USA
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Mycket
Storlek
Lite större

Allmänt

Även om amerikansk cocker spaniel under lång tid avlats endast för sällskap och utställning, så kan de ursprungliga jaktegenskaperna finnas kvar. Rasen är vänlig, pigg och lättlärd, men kan ha en egen åsikt om hur saker ska göras. Den hänger gärna med på långpromenader men gillar även ett härligt "soffhäng" med familjen. Då rasen har bra luktsinne kan den tränas på viltspår. Det finns hundar som tävlar framgångsrikt i till exempel agility, lydnad och freestyle.

Rastypiskt är den böljande pälsen och den glatt viftande svansen. Rasen kallas också för amris.

Om du funderar på amerikansk cocker spaniel:

 • Du får en bra familjehund och kompis. Rasen älskar sin familj och vill vara en del av den.
 • Rasen kräver en hel del aktivitet för att må bra.
 • Pälsen måste skötas och trimmas regelbundet för att det inte ska uppstå hud- eller öronproblem.
 • Ärftliga ögonsjukdomar förekommer inom rasen.
 • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
 • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

 • Specialklubb

  Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

  Svenska Spaniel och Retrieverklubben Bli medlem
 • Rasklubb

  Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

  Amerikansk Cocker Cirkel Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Rasen har en robust, kompakt kropp och ett fint utmejslat huvud som ska vara i balans med hundens helhet. Ögonen är mandelformade och uttrycket är alert, milt och tilltalande. Öron, bringa, buk och ben är rikligt behårade, men pälsen ska inte vara så överdriven att det döljer rörelserna. Rasen är reslig och står stadigt frambenen. Rygglinjen sluttar något mot de starka, muskulösa bakbenen. Rasen finns i ett antal färger, en- och flerfärgade. Mankhöjd för hanar är ca 38 cm och för tikar ca 35,5 cm.

Skötsel

Rasen får som vuxen en väl tilltagen tjock päls, vilken måste skötas noga för att hunden ska må bra. Man kan hålla sin hund kortare "sportklippt" för att göra livet lite enklare. Pälsen bör trimmas minst fyra gånger om året och öronens insidor behöver klippas däremellan. Det är viktigt att lära valpen att vara stilla för att bli ompysslad. Det är lagom med ett bad samt föning och borstning var eller varannan vecka. Man behöver som regel inte kamma hunden varje dag men har man varit ute i skog och mark bör pälsen kontrolleras en extra gång.

Egenskaper och mentalitet

Amerikansk cocker spaniel är en frimodig, glad och balanserad hund som är lättlärd, men inte utan egen vilja. Mentaliteten är viktig, rasen ska ha den rätta spanielprägeln och vara en ”merry cocker” med en ständigt glatt viftande svans. En amerikansk cocker spaniel är en alert hund med mycket utstrålning som gärna hänger med på långpromenad likväl som den gillar att slappa i soffan med hela familjen.

Även om det inte är vanligt, kan rasen användas till småviltsjakt. Liksom övriga spanielraser ska den arbeta nära tillsammans med sin förare både före och efter skott. 

Hälsa

Rasens enskilt största hälsoproblem är öroninflammation. Den har med sin rikliga päls och hängande öron rent anatomiskt lättare att få öroninflammation. Här kan inte nog poängteras hur viktigt det är med regelbunden trimning av öronen, då detta förbättrar ventilationen av örongångarna och det är lättare att hålla hunden ren. Rasen är även behäftad med ärftliga ögonsjukdomar såsom katarakt, näthinneveck och i enstaka fall PRA. Samtliga individer som går i avel måste vara ögonundersökta före parning.

Rasen finns med i Breed Specific Instructions, BSI, gällande huvudets form, ögon och alltför mycket päls.

Historik

Rasen har gemensamt ursprung med engelsk cocker spaniel. Några få välpälsade individer dök upp och efter avel på dessa fick man fram en variant med mer päls. Dagens amerikanska cocker spaniel började få sin typ i mitten av 1940-talet och 1945 delades cocker spaniel upp i två hundraser i USA: engelsk cocker spaniel och amerikansk cocker spaniel. Rasens första importer kom till Sverige på 1950-talet.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 10-12