Bostonterrier

Aktiv, vänlig och livfull sällskapshund

Fakta

Rasgrupp
Grupp 9, Sällskapshundar
Ursprungsland/hemland
USA
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Lite större
Pälsvård
Lite
Storlek
Lite större

Allmänt

Bostonterrier är en utpräglad sällskapshund.

Om du funderar på bostonterrier:

 • Rasen är pigg, vänlig och livfull.
 • Den är arbetsvillig och har mycket energi.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

 • Specialklubb

  Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

  Svenska Dvärghundklubben Bli medlem
 • Rasklubb

  Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

  Svenska Bostonterrierklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Vikten får inte överstiga 11 kg. Rasen är en släthårig, kompakt byggd, kortsvansad och välbalanserad hund med kort nosparti.

Skötsel

Den korta pälsen är lättskött. Badas vid behov, borstas med gummiborste vid behov. Kontrollera tänder, öron, ögon och klor varje vecka.

Egenskaper och mentalitet

Rasen ska vara vänlig och livfull. En aktiv och oöm kompis, som passar lika bra i soffan som i skogen och på tävlingsarenan i olika hundsporter.

Hälsa

I rasen förekommer patella luxation och katarakt (ögonsjukdom). Dessutom finns andningsproblem i rasen på grund av skallens utformning.Hälsoprogram finns för att kolla hundens andning.  

Rasen finns med i Breed Specific Intsructions, BSI, bland annat när det gäller andning, konstruktion och ögon.

Historik

Rasen sägs härstamma från korsningar mellan bulldogg och terrier, vilka användes vid hundhetsningar i Storbritannien och kom via fartyg till handelsstaden Boston i USA. Rasen erkändes av amerikanska kennelklubben år 1893 och är USAs nationalras.

För uppfödare

Bostonterrier har ett rasspecifikt hälsoprogram som du som uppfödare behöver ta hänsyn till. Läs mer om det här:

Hälsoprogram för bostonterrier

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 10-12