Mops

Glad kompis som vill ha extra omvårdnad

Fakta

Rasgrupp
Grupp 9, Sällskapshundar
Ursprungsland
Kina
Hemland
Storbritannien
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Låg
Pälsvård
Lite
Storlek
Lite större

Allmänt

Mops är en utpräglad sällskapshund. 

Om du funderar på mops:

 • Ta reda på så mycket som möjligt om rasen och om att äga hund före köp.
 • Besök flera olika uppfödare för att bilda en egen uppfattning om rasen.
 • Det är viktigt att man får bra kontakt med sin uppfödare. Det kan vara av stor betydelse om man behöver hjälp och råd.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

 • Specialklubb

  Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

  Svenska Dvärghundklubben Bli medlem
 • Rasklubb

  Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

  Mopsorden Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

En mops väger 6,5–8 kg. Rasen är en liten, kvadratiskt och kompakt byggd hund. Huvudet är runt med kort, trubbigt nosparti och tydliga rynkor. Svansen ska vara hårt ringlad och ligga på ryggen eller höften.

Skötsel

Minimal pälsvård men en borstning av pälsen då och då skadar inte, framför allt vid pälsfällning under vår och höst. Badas ungefär en gång i månaden. Viktigt att en gång i veckan gå igenom de hängande öronen så att de är rena och också torka ur nosvecket. På grund av de rundade käkarna och den rikliga huden, kan mat ligga kvar innanför läpparna så tandborstning rekommenderas för att förebygga tandsten. 

Egenskaper och mentalitet

Mops är en liten hund med massor av personlighet och nyfikenhet, och lockar ofta fram glada skratt.  Den är en gladlynt och trofast kamrat. En mops samsas oftast bra med alla hundar. Den är i allmänhet en okomplicerad hundras.

Hälsa

Den kortskalliga huvudformen ökar risken för andningsproblem och ögonskador/problem. De vanligaste problemen i rasen gäller ögon och hud. Rasklubben och seriösa uppfödare arbetar aktivt med hälsofrågor bland annat genom Rasspecifik Avelsstrategi, RAS, utbildning och genom att medverka i den forskning som bedrivs. Hälsoprogram finns för att kolla hundens andning.

Rasen finns med i Breed Specific Instructions, BSI, under riskområdena andning, hudmängd, nosparti och ögon.

Historik

Ursprungslandet är Kina, men hemlandet är England. Mopsen anses härstamma från den korthåriga varianten av dvärghund, den så kallade Happa-hunden, som fanns redan på 700-talet i Kina. Från slutet av 1500-talet finns uppgifter som visar att mopsen kommit till Europa. England kom så småningom att utforma den till det utseende rasen har idag.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15