Tysk spets/ kleinspitz

Livlig, lättlärd pälsboll som hänger med

Fakta

Rasgrupp
Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
Ursprungsland/hemland
Tyskland
Variant av rasen
Tysk spets
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Medel
Storlek
Lite

Allmänt

Tysk spets/ kleinspitz är en av flera varianter av tysk spets, de andra varianterna är grosspitz, mittelspitz, pomeranian (zwergspitz) och keeshond (wolfspitz). Rasen är i första hand en sällskapshund som är mycket anpassningsbar och fungerar bra i olika miljöer.

Den gillar att träna och aktiveras inom många områden, till exempel agility, nosework, rallylydnad, freestyle, lydnad och viltspår.

Om du funderar på tysk spets/ kleinspitz:

 • Trots att rasen har mycket päls, så kallad pälshund, kräver den inte så mycket pälsvård. Men när den fäller så fäller den mycket.
 • Rasen har relativt liten jaktlust.
 • Det är en uppmärksam och alert hund som gärna varnar genom att skälla när något händer.
 • Välj din uppfödare med omsorg, då det är viktigt med bra kontakt under hundens hela livslängd.
 • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

 • Specialklubb

  Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

  Svenska Spets- och Urhundklubben Bli medlem
 • Rasklubb

  Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

  Svenska Pomeranian klubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjden för tysk spets/ kleinspitz är 27 cm, +- 3 cm. Tysk spets kännetecknas av sitt karakteristiska käcka utseende med rävliknande huvud med pigga ögon och tjock vacker dubbel päls. Öronen ska vara små, spetsiga och tätt sittande, den yviga svansen ringlar sig upp över ryggen. Det finns många färger, och de som är godkända finns att läsa i rasstandarden.

Skötsel

Pälsen är tjock och tät men lättskött. Den är smutsavstötande men bör borstas och kammas från hårbottnen hela vägen upp, en gång i veckan. Viktigt att börja sköta pälsen tidigt så valpen lär sig att acceptera hanteringen.

Egenskaper och mentalitet

Rasen har stabil mentalitet med stor familjekänsla. Den är tillgiven, positiv, mycket läraktig, pigg och vaken. Då den är en larmare med viss vaktinstinkt har den lätt att börja skälla men har relativt låg jaktinstinkt.

Hälsa

Tysk spets anses generellt vara en frisk ras. Vid avel bör dock bägge föräldradjuren vara fria från patella luxation (lösa knäleder, som förekommer i rasen) samt ögonlysta utan anmärkning.

Historik

Rasen är en av flera varianter av tysk spets, som härstammar från stenålderns torvhundar och senare boplatskulturers spetsar och är mellaneuropas äldsta hundtyp. De andra varianterna är grosspitz, mittelspitz, pomeranian (zwergspitz) och keeshond (wolfspitz).

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15