Header
SKK hem

Tysk spets/ mittelspitz

Ingår i grupp 5 Spetsar och raser av urhundstyp

Historik

Rasen är en av flera varianter av tysk spets, som härstammar från stenålderns torvhundar och senare boplatskulturers spetsar och är mellaneuropas äldsta hundtyp. De andra varianterna är grosspitz, kleinspitz, pomeranian (zwergspitz) och keeshond (wolfspitz).

Användningsområde

Rasen är i första hand en sällskapshund som är mycket anpassningsbar och fungerar bra i olika miljöer. Den är användbar inom många olika områden och aktiviteter, till exempel agility, nosework, rallylydnad, freestyle, lydnad och viltspår.

Hälsa

Tysk spets anses generellt vara en frisk ras. Patella luxation (lösa knäleder) förekommer. PRA (ögonsjukdom) har börjat dyka upp i rasen.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen har stabil mentalitet med stor familjekänsla. Den är tillgiven, positiv, mycket läraktig, pigg och vaken. Då den är en varnare med viss vaktinstinkt har den lätt att börja skälla men har relativt låg jaktinstinkt.

Storlek och utseende

Mankhöjd: 35 cm +- 5 cm. Den tyska spetsen ska ha ståndöron och svansen upprullad på ryggen. Pälsen ska vara dubbel med lång, rak, styv ytterpäls och kort, tjock underull. Det finns många olika färger: vit, svart, brun, orange, orange-sobel, creme, creme-sobel, gråschatterad, svart med tanteckning samt fläckig med vit grundfärg. Fläckar kan vara svarta, bruna, grå eller orange.

Pälsvård

Pälsen är tjock och tät men lättskött. Den är smutsavstötande men bör borstas och kammas från hårbottnen hela vägen upp, en gång i veckan. Viktigt att börja sköta pälsen tidigt så valpen lär sig att acceptera hanteringen.

Övrigt

Kontakta flera uppfödare, träffa många individer, läs på om rasen och besök gärna en hundutställning för att öka dina kunskaper om rasen innan köp. Välj din uppfödare med omsorg, kontakten med uppfödaren är viktig att ha kvar så länge hunden lever.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.