Bedlingtonterrier

Annorlunda utseende, charmig med stark vilja.

Fakta

Rasgrupp
Grupp 3, Terrier
Ursprungsland/hemland
Storbritannien
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Medelstor
Storlek
Lite större

Allmänt

En bedlington älskar att röra på sig. Den är en allroundhund som passar de flesta. Rasen älskar att få springa i full galopp på stora fält, följa med i skogen och fjällvandra. Men den nöjer sig också med vanliga promenader. I England används den fortfarande till jakt, men det är en speciell gren som kallas working bedlington. I Sverige finns det nog ingen som jagar med sin hund. Däremot är den duktig på viltspår. Med sin smidiga kropp passar den också utmärkt till agility. Det finns också en del individer som är duktiga lydnadshundar.

Om du funderar på bedlingtonterrier:

  • Rasen kräver regelbunden pälsvård.
  • Öronen måste som regel plockas på hår.
  • Kontrollera att föräldrarna är DNA-testade mot koppartoxicos.
  • Den behöver en fast och bestämd uppfostran.
  • Den mår bra av att aktiveras.

Banner för early birdbiljetter till Stockholm Hundmässa.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Terrierklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Rasen har ett speciellt utseende, den liknar mer en vinthund än en terrier. Den silkeslena hättan på huvudet brukar också väcka uppmärksamhet. Den har sitt syfte. Från början användes rasen ofta till grytjakt och då skyddade pälsen på huvudet samt tofsarna på öronen hunden mot angrepp från djuret i grytet. Bedlington terriern är en mellanstor hund, runt ca 41 cm i mankhöjd, vikten är ca 8-10 kg. Färgen kallas blå, sand- eller leverfärgad med eller utan tantecken.

Skötsel

Pälsen bör borstas och kammas minst en gång i veckan och pälsen bör klippas var 6-8:e vecka. Ska hunden delta på utställning bör den klippas oftare. Öronen måste som regel plockas på hår. Men i gengäld fäller den inte. Den kan badas ofta. Pälsen känns mjuk och fräsch. 

Egenskaper och mentalitet

Rasen är en vänlig sällskapshund. Rasen har ett tilltalande mjukt temperament, den ska vara djärv, men kan ibland vara reserverad mot främlingar. Den gillar att koppla av inomhus och sträcker gärna ut sig i soffan. De är oftast tysta och skäller inte så mycket.

Hälsa

Den har en rassjukdom som kallas för koppartoxicos. Hunden drabbas av en stor kopparansamling i levern. Men med gott uppfödararbete har vi idag bra kontroll på sjukdomen och ingen valpköpare ska behöva få en sjuk hund. Valpens föräldrar bör vara DNA-testade och gärna också valpen. 

Historik

Rasen kommer från England. I början av 1800-talet avlade gruvarbetare och smeder fram en terriertyp som hade mycket goda arbetsegenskaper. De var duktiga jakthundar på grävling, hare och råttor och hade ett mycket stort mod som nyttjades i kampsport. Vid förra sekelskiftet korsades whippet in i rasen vilket förändrade utseendet och temperamentet. Rasen blev elegant och vänligare till sinnelaget men behöll dock sitt mod och stora självförtroende. Den är ingen utpräglad terrier och kan exteriört inte jämföras med dessa. Till Sverige kom rasen 1906.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12