Breton
Energisk, smart och allsidig jakthund
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 7, Stående fågelhundar
- Ursprungsland/hemland
- Frankrike
- Hundtyp
- Jakthund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medelhög
- Pälsvård
-
Lite större
- Storlek
-
Medel
Allmänt
Breton används i Sverige huvudsakligen som stående fågelhund vid jakt på tryckande fågel på fjäll, i skog och på fält. Även vid apportarbete på land och i vatten fungerar rasen utmärkt och många individer har stor vattenpassion. Breton används i andra länder också som stötande och kortdrivande hund. I Sverige ökar rasen framförallt i Norrland, där möjligheterna till skogsfågeljakt och ripjakt för alla jaktintresserade är stora.
Om du funderar på breton:
- Det är en jakthund. Om du inte tänker jaga så finns det troligen bättre rasval.
- Den har hög psykisk och fysisk energi som behöver kanaliseras. Du bör ha tillgång till mark där den kan få springa fritt.
- Den är en tuffing som behöver en bestämd, klok och aktiv ledare.
- Jakt, skidåkning med draghund och agility är strålande aktiviteter.
- Jaktprov (fält, fjäll, skog, apport) och deltagande i utställningar ger stora möjligheter till ett aktivt liv med hund.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Specialklubb för Kontinentala Fågelhundar Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Svensk Bretonklubb Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Rasen ska vara harmoniskt konstruerad med kraftig benstomme, utan att vara grov. Helheten ska vara kompakt och kraftig men inte tung, utan tillräckligt elegant. Vaken blick, högt ansatta öron och lätt uppnäsa utmärker huvudet. Breton framställs ofta svanslös och i rasen finns anlag för naturlig stubbsvans. Mankhöjd för hanar är 48–51 cm och för tikar 47–50 cm. Pälsfärgen är vit med medelstora, oregelbundna fläckar i antingen orange, leverbrunt eller svart. Tanteckning förekommer hos både skäck och skimmeltecknade hundar.
Skötsel
Variationer i pälstyp förekommer, men slät, inte alltför lång och lockig päls föredras. Dess päls är ”självvårdande” och kräver sällan mer än urborstning och någon enstaka dusch.
Egenskaper och mentalitet
Outtröttlig energi, intelligens och samarbetsvilja är nyckelorden för att beskriva rasen. En breton söker ögonkontakt med människor, har en livlig blick och ett intelligent uttryck. Rasen är lågaggressiv i förhållande till andra hundar, andra djur och människor. Den är följsam och lättdresserad om den förs med den fasta hand som hundar med stor jaktlust och energi kräver.
Rasen är den minsta av de stående fågelhundarna men är i alla jaktliga avseenden fullstor. Det mindre storleken gör den lätt att ha och transportera och är ett stort plus i många sociala sammanhang.
Hälsa
Rasklubbens valspråk är ”Liten och sund, stående fågelhund”. Den mentala och fysiska hälsan inom rasen är generellt utmärkt. Många individer är fortsatt jaktligt aktiva högt upp i åldrarna. Epilepsi förekommer i låg frekvens och höftledsdysplasi (HD) likaså.
Historik
Rasen skapades på 1800–talet genom parningar mellan hundar av setter-typ och olika spanieltyper. Den allra första rasstandarden för denna medfött kortsvansade spaniel från Bretagne fastställdes av den franska rasklubben 1908. Den största populationen finns i USA. Rasen är relativt stor och växande i Italien, Grekland, Norge, Argentina, Canada och Japan. Till Sverige kom rasen via Norge i slutet av 1950-talet. 1954 hade de första norska bretonerna importerats från USA till Norge och 1958 importerades den första individen till Sverige.
Dokument
-
pdf
Rasstandard breton
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, breton
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium breton
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Vardagar klockan 09-12