Mastino napoletano

Kraftfull, krävande och tar gärna rollen som väktare

Fakta

Rasgrupp
Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Ursprungsland/hemland
Italien
Hundtyp
Vakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite
Storlek
Mycket

Allmänt

Dagens hundar används mest som gårds-, vakt- och sällskapshundar.

Om du funderar på mastino napoletano:

  • Rasens kroppsbyggnad och hud medför allvarliga hälsorisker. 
  • På grund av läpparnas utseende med öppet hängande läppfickor dreglar den mycket, vilket av många upplevs som besvärande.
  • Rasen har en mycket säregen karaktär och en hel del vaktinstinkt och är därför ingen idealisk förstagångshund. 
  • Det är en stor hund och detta medför stora omkostnader och kräver stort utrymme. 
  • Var noga med mat och motion under hundens uppväxt. 

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Mastino napoletano är en stor och tung hund med omfångsrik kropp. Mankhöjd för hanar är 65–73 cm och för tikar 60–68 cm. Vikten är för hanar 60-70 och för tikar 50-60 kg. Pälsfärgen är grå, blygrå och svart, leverbrun, fawn och rådjursröd. Nämnda färger kan även förekomma med tigrering.

Skötsel

Rasen är korthårig.

Egenskaper och mentalitet

Tempramentet ska vara stabilt och de ska vara tillgivna sina ägare. Vaktinstinkten är väldigt stark och den vaktar oavbrutet både hemmet och de som bor där. Rasen lämpar sig inte till den som skaffar sin första hund. Det åligger ett särskilt stort ansvar att äga denna hund.

Hälsa

Rasens kroppsbyggnad och hud medför allvarliga hälsorisker som t.ex. hudinflammationer och ögonproblem på grund av veckbildningar i lös och alltför riklig hud och otillräckligt strama ögonkanter. Även rörelsestörningar på grund av dålig kroppskonstruktion och felaktig benställning är, liksom höftledsdysplasi, HD, vanligt förekommande i rasen. 

Rasen finns med i Breed Specific Instructions, BSI, där man bland annat uppmärksammar generell konstruktion, hudmängd, och ögonkantsproblem.

Historik

Mastino napoletano sägs vara ättling till de stora romerska mastiffer som Columella (1:a århundradet e.Kr.) beskriver i sin bok De Re Rustica. Det var mastiffer som spreds över hela Europa genom att de användes som stridshundar av de romerska legionärerna. Hundtypen har överlevt under hundratals år på landsbygden kring Neapel och Vesuvius. En nyinventering av rasen gjordes 1947.

För uppfödare

Mastino napoletano har ett rasspecifikt hälsoprogram som du som uppfödare behöver ta hänsyn till. Läs mer om det här: 

Hälsoprogram för mastino napoletano

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15