Rekordmånga hundar registrerade

Nyheter
Om SKK

Under coronapandemins första år 2020 var det många som beslutade sig för att skaffa hund. Den trenden fortsatte under 2021 och ökningen av antalet nyregistrerade hundar i Svenska Kennelklubbens register var 10,2 procent. Totalt registrerades 62 894 nya hundar, vilket är den högsta siffran sedan 1973.

Labrador retriver
Foto: Måns Engelbrektsson

Med 62 894 nyregistrerade hundar blev 2021 ett rekordår med de högsta registreringssiffrorna på nära 50 år och de näst högsta genom tiderna. Senaste toppåret var 2007 med 61 820 registrerade hundar.  Även under tidigt 90-tal låg registreringssiffrorna på över 60 000 men för att hitta högre siffror än årets måste vi gå tillbaka till 1973 då SKK registrerade 63 310 nya hundar.

Små förändringar i toppen

Labrador retriever är fortfarande den överlägset mest populär hundrasen, som efter en ökning med 28,5 procent under 2021 drar ifrån ytterligare med 4 116 nyregistreringar under 2021. Det är den näst högsta siffran genom tiderna för labrador retriever, som 1980 hade 4 138 registreringar. Golden retriever återtog andraplatsen på listan från tysk schäferhund, som nu ligger på tredje plats. Vår svenska nationalras jämthund ökade med hela 33 procent och håller en betryggande fjärdeplats.

Bland de 20 raser med flest registreringar är ändringarna små. Jack russell terrier och cavalier king charles spaniel får lämna listan och whippet och pomeranian kommer in. Bland de numerärt lite större raserna som ökar mest finns förutom labrador retriever och jämthund just whippet, som ökat med runt 36 procent. För en del hundraser räknas olika hårlag och storlekar som separata raser, till exempel taxar. Skulle man slå ihop de olika storlekarna och hårlagen för tax skulle de hamna på en 7:e plats med 1 136 registreringar och med de två hårlagen sammanslagna skulle chihuahua ligga på femte plats med 1 393 registreringar.

20-i-topp

 1. Labrador retriever 4 116
 2. Golden retriever 2 408
 3. Tysk schäferhund 2 327
 4. Jämthund 1 952
 5. Cocker spaniel 1 327
 6. Shetland sheepdog 1 187
 7. Dansk-svensk gårdshund 1 095
 8. Staffordshire bullterrier 1 092
 9. Bichon havanais 1 080
 10. Flatcoated retriever 1 063
 11. Fransk bulldogg 1 063
 12. Border collie 949
 13. Chihuahua, långhårig 939
 14. Tax, strävhårig normalstor 927
 15. Rottweiler 890
 16. Drever 878
 17. Finsk lapphund 842
 18. Whippet 827
 19. Engelsk springer spaniel 798
 20. Pomeranian 746

Klättrare på listan

Bland de raser med över 100 registreringar som klättrar i statistiken hittar vi bland andra saluki (32 %), australian kelpie (83 %), långhårig dvärgtax (29 %), finsk spets (48 %), hamiltonstövare (43 %), kleiner münsterländer (66 %) och kromfohrländer (96 %).

Ny hundras från Australien

Hundrasen australian stumpy tail cattle dog registrerades för första gången i Sverige under 2021. Det är en boskapshund med anlag för naturlig stubbsvans. Det finns nu 358 raser och rasvarianter i Svenska Kennelklubbens register.

Luna populäraste hundnamnet 2021

I Jordbruksverkets centrala hundägarregister, där alla hundar och deras ägare enligt lag ska registreras, finns nu totalt 1 044 000 hundar och 756 000 ägare registrerade. I denna statistik kan det ingå hundar som är döda eftersom alla hundägare inte är medvetna om att de ska meddela när hunden dött. Sammantaget var antalet nyregistreringar i Jordbruksverkets hundregister 78 000 år 2021. Det är 25 procent fler än 2019 och 9 procent fler än 2020.

Under 2021, liksom året innan, var Luna det populäraste namnet bland de hundar som registrerats under året. Men Molly är fortfarande det vanligaste hundnamnet totalt sett i hundregistret.

Köp bara registrerade hundar

I Sverige finns det två register över hundar och deras ägare, där det ena administreras av Svenska Kennelklubben och det andra av Jordbruksverket. Sedan 2016 samverkar Svenska Kennelklubben och Jordbruksverket i registerfrågor med avsikten att förenkla för hundägarna samt att höja kvaliteten i registren.

Den som köper en hund bör kontrollera att hunden är id-märkt och registrerad i åtminstone något av dessa register. Det är dock ingen garanti för att det inte kan vara en smuggelhund och man ska som hundköpare vara försiktig innan man köper en hundvalp.

− Det är jätteviktigt att kolla upp hunden ordentligt innan köp. Begär till exempel att få träffa valpen tillsammans med sin mamma i hemmet och kolla upp så att mamman är registrerad i hundregistret. Begär också att hunden är grundvaccinerad och har ett högst 7 dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär. Ta inte emot hunden på exempelvis en parkeringsplats, köp den i dess hem, säger Simon Löfgren på Jordbruksverkets smittbekämpningsenhet.

– Genom att köpa sin valp från en uppfödare registrerad i Svenska Kennelklubben minskar man risken att köpa en smuggelhund. Man ska dock även här vara noga med att få träffa mamman tillsammans med valparna i deras hem och aldrig acceptera att få valpen levererad till annan plats, säger Hans Rosenberg på Svenska Kennelklubben. Smugglarna har blivit allt mer sofistikerade och kan använda sig av bulvantikar och skylla på akuta vattenläckor för att inte träffas i hemmet. Så det gäller verkligen att vara vaksam så att man inte blir lurad!

Den som, medvetet eller omedvetet, köper en smuggelhund stödjer en cynisk verksamhet som innebär stort lidande för hundar – och därtill kan man få med sig oönskade sjukdomar, i värsta fall den dödliga sjukdomen rabies.

SKKs registreringsstatistik 2021

Jordbruksverkets registreringsstatistik