Hjälten Fia är Årets blodgivarhund

Nyheter
Om SKK

För tredje året i rad har Årets blodgivarhund utsetts. Hundar över hela Sverige har nominerats och på internationella blodgivardagen utsågs cane corsotiken Fia till vinnare. Hon har i sju års tid hjälpt till att rädda livet på sina fyrbenta vänner.

– Det är så roligt att Fia vann och jag är såklart jättestolt över henne. Fia har alltid haft en positiv inställning till sitt livsviktiga jobb. Hon började som blodgivarhund redan vid ett års ålder och har sedan dess donerat blod 19 gånger, säger matte Maria Eriksson.

Räddat livet på 15 hundar

En blodtransfusion kan vara livsavgörande för en skadad hund. Därför är blodgivarhundar viktiga och det behövs ännu fler hundar som kan hjälpa till att rädda liv. Årets blodgivarhund har utsetts av en jury som utgått från flera kriterier.

– Det har varit tuff konkurrens även i år, med många starka kandidater. Fias långa erfarenhet har vägt tungt. Tack vare henne har vi lyckats rädda livet på 15 hundar, vilket gör henne till en verklig förebild. Vi hoppas att hon inspirerar andra hundägare att låta sina hundar bli blodgivare, säger Sandra Douglas, juryordförande och chefsveterinär på AniCura.

Juryn och deras motivering

Som blodgivare under sju års tid har Fia gjort en enorm hjälteinsats för andra hundar. Med hjälp av Fias bidrag har åtskilliga hundliv kunnat räddas. Fia har donerat blod 19 gånger och hon har alltid skött det med bravur. Med sitt långa och trogna engagemang som blodgivarhund är hon en given vinnare.

Sandra Douglas, chefsveterinär på AniCura.
Helena Skarp, chef för avel och hälsa på Svenska Kennelklubbens kansli.
Tove Särkinen, veterinär, redaktions- & kommunikationsansvarig på Sveriges Veterinärförbund.
Kenth Svartberg, utbildare och forskare inom etologi.

Kan din hund bli blodgivare?

Dessa kriterier behöver hunden uppfylla:

  • Hunden måste väga över 25 kilo.
  • Från cirka 1 års ålder kan hunden få börja lämna blod. Börja gärna så tidigt, de flesta djursjukhus vill att hunden 4 år eller yngre då den börjar lämna blod.
  • Blodtappningen tar 5–7 minuter och det är viktigt att hunden kan ligga stilla den tiden.
  • Hunden ska helst inte vara avsedd för avel. Rådgör med din veterinär om vad som gäller.
  • Blodgivarhunden får inte ha tagit emot en blodtransfusion själv.
  • Restriktioner för utlandsvistelse kan förekomma.

Om Årets blodgivarhund

Årets blodgivarhund är ett initiativ av AniCura för att uppmärksamma de hundar som idag lämnar blod och räddar liv, men också för att inspirera andra hundägare att låta sina hundar lämna blod. Svenska Kennelklubben tycker att det är ett utmärkt initiativ och medverkar i juryn som utser Årets blodgivarhund.