Affenpinscher
Liten, bedårande och lojal
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
- Ursprungsland/hemland
- Tyskland
- Hundtyp
- Sällskapshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Lite större
- Pälsvård
-
Lite större
- Storlek
-
Lite
Allmänt
Affenpinscher är en sällskapshund och som sådan lite av en allrounder. Den tycker om promenader men framför allt tycker den om att få vara med sin familj. Önskar man aktivera sig och sin hund lämpar sig rasen för allmänna hundsporter, exempelvis nosework och rallylydnad samt för spår och sök i olika former.
Om du funderar på affenpinscher:
- Affenpinscher kan ofta vara mycket aktiv och livlig som valp och unghund.
- En affenpinscher är mycket lojal mot sin familj och sina vänner men kan vara reserverad mot främmande människor, vilket ska respekteras.
- Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
- Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Schnauzer Pinscherklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Affenpinscherklubben Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Affenpinscher har fått sitt namn av sitt ovanliga ansikte och sin uppsyn. Stora, mörka ögon, utskjutande underkäke samt ett kindskägg som står ut från ansiktet – allt bidrar till det aplika uttrycket. Mankhöjden är 25–30 cm och vikten varierar mellan 4 och 6 kg. Kroppslängden bör vara ungefär lika med mankhöjden, vilket ger rasen ett kompakt och kvadratiskt intryck. Färgen är svart.
Skötsel
Pälsen är lättskött. Den sträva pälsen är ett av rasens utmärkande drag och kräver bara måttlig trimning. Efter lite övning kan de flesta ägare klara av trimningen själva, lämpligen några gånger om året. Hur en affenpinscher är trimmad är av mindre betydelse, men lite längre behåring på huvudet och halsen ger rasen det karaktäristiska utseendet.
Egenskaper och mentalitet
Karaktären hos rasen är en blandning av mjuk tillgivenhet och vaksamhet. En affenpinscher vill gärna vara till lags och är lättlärd. Den är mycket lojal mot sin familj och sina vänner. Affenpinscher är en liten, uthållig och glad hund med stort kurage samtidigt som den är känslig och belevad. Den kan vara avvaktande mot främmande människor, men efter en stund kommer den oftast självmant fram och hälsar.
Hälsa
Eftersom rasen är så fåtalig är det inte helt klarlagt vad som kan vara rasbundna sjukdomar.
Historik
Affenpinscher hölls ursprungligen som sällskapshund i ett område i Sydtyskland. Rasens anfäder finns avbildade på träsnitt gjorda av konstnären Albrecht Dürer (1471–1528). Rasen registrerades första gången i Tyskland år 1879. Denna vid föregående sekelskifte mycket populära dvärghund utvecklades ur den strävhåriga pinschern. Det aplika uttrycket förstärktes av den sträva hårkransen runt huvudet. 1986 importerades några affenpinscher från Tyskland och först då kom rasen till Sverige för att stanna.
Dokument
-
pdf
Rasstandard affenpinscher
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, affenpinscher
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Vardagar klockan 09-12