Basset artésien normand

Duktig, noggrann spårhund med stor jaktlust

Fakta

Rasgrupp
Grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar
Ursprungsland/hemland
Frankrike
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite
Storlek
Lite större

Allmänt

I Sverige jagas hjort, rådjur, hare, räv och i enstaka fall även kanin med hundarna. De spårar och driver vilt med stor säkerhet, inte fort men målmedvetet och med kraftigt skall. Aveln har varit inriktad på att bibehålla och öka rasens goda jaktlust och samarbetsvilja.

Om du funderar på bassert artésien normand:

  • Rasen är en drivande hund som behöver jaga och passar därför inte som enbart sällskapshund. Den säljs nästan enbart till jägare.
  • Den är en numerärt liten ras, så du bör gå på jaktprov med din hund då jaktmeriterade hundar behövs i aveln.
  • Ta kontakt med rasklubben för mer information och råd.
  • När du är väl informerad, kontakta gärna flera uppfödare. Kontrollera gärna föräldrarnas meriter.
  • Det föds få kullar och du får räkna med att kanske behöva resa en bit för att hitta en lämplig hund.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Bassetklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjden är 30–36 cm och vikten 15–20 kg. Pälsen är korthårig och vanligen trefärgad (svart, rödgul och vit), men även tvåfärgade hundar förekommer.

Skötsel

Då pälsen är korthårig krävs ingen speciell pälsvård. Badas vid behov

Egenskaper och mentalitet

Det är av stor betydelse att rasen upplevs som glad och mycket tillgiven, vilket även står skrivet i rasstandarden. Detta är ett av rasens allra viktigaste kännetecken. Dess tillgivenhet ger ett gott samarbete vid jakt, utan att ge avkall på självständighet vid sök.

Hälsa

Rasen har få hälsoproblem, men inom rasen förekommer andningsproblem, efter eller i samband jakt, och onormal trötthet, så kallat jaktödem.

Historik

Basset artésien normand är en fransk, kortbent, drivande jakthund. Aveln med inriktning på korthårig, fransk basset började omkring år 1870 och karaktäristiskt för rasen är dess lyrformade framben och ädla huvud. Rasen har sedan begynnelsen haft lyrformade framben. Det ska den ha för att bibehålla de jaktegenskaper som den skapats för – långsamt drivande. Den första svenska kullen föddes 1966. Sedan 1980-talet har antalet registrerade valpar legat på mellan 80 och 100 per år.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15