Basset fauve de bretagne
Söt, skicklig spårhund med jaktlust
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar
- Ursprungsland/hemland
- Frankrike
- Hundtyp
- Jakthund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medelhög
- Pälsvård
-
Medel
- Storlek
-
Lite större
Allmänt
Rasen har synnerligen goda jaktegenskaper, vilket har ökat dess popularitet. I ursprungslandet används den till jakt på kanin, räv, rådjur och vildsvin. Den är en drivande jakt- och viltspårhund men är också en utmärkt familjehund.
Om du funderar på basset fauve de bretagne:
- Rasen är en utpräglad jakthund som inte passar som enbart sällskapshund.
- Den kräver en del pälsvård/trimning.
- Rasen är livlig i sitt temperament och kräver en hel del motion.
- Den är något mjuk till sättet, trivs att leva i flock och visar sällan aggressivitet.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Bassetklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Svenska Basset Fauve Klubben Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Basset fauve de bretagne är en liten och livlig hund, något satt i sin byggnad med en tydlig bassetprägel. Mankhöjden är 32–38 cm och vikten är ca 15 kg. Det som är viktigt oavsett höjden är att detta är en bassetvariant det vill säga en stor hund med korta ben. Färgen ska vara från gyllene vetefärg till tegelrött. Ibland förekommer en liten vit fläck på bringan.
Skötsel
Pälsen ska vara mycket sträv, torr, tämligen kort, aldrig ullig eller krusig. Trimmas vid behov, 1–2 gånger per år.
Egenskaper och mentalitet
Basset fauve de bretagne har ofta stort viltintresse, är något mjuk till sättet, trivs att leva i flock och visar sällan aggressivitet. Rasen är livlig.
Hälsa
Rasen anses i huvudsak som frisk.
Historik
Regionen Bretagne i nordvästra Frankrike är ursprungsområdet för den strävhåriga, lättare byggda basset som i sitt rasnamn även har pälsfärgen angiven. Fauve kallas den hjortfärg (fawn) som är den enda accepterade pälsfärgen hos rasen. På 1800-talet var rasen mycket populär i sitt ursprungsområde, men den fick sitt nationella erkännande först på 1970-talet.
Dokument
-
pdf
Rasstandard basset fauve de bretagne
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, basset fauve de bretagne
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium – basset hound, basset bleu de gascogne, basset artésien normand, basset fauve de bretagne, grand basset griffon vendéen, och petit basset griffon vendéen
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Vardagar klockan 09-12