Bearded collie

Vänlig och intelligent med rejält behov av motion

Fakta

Rasgrupp
Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
Ursprungsland/hemland
Storbritannien
Hundtyp
Vallhund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Medelstor
Storlek
Medel

Allmänt

Bearded collie är med sin bakgrund som vallhund en trevlig sällskapshund med fina allroundegenskaper. Dess vallhundsegenskaper visar sig genom att hunden är följsam, lyhörd och rolig att arbeta med. Många framgångsrika hundar i hundsporterna lydnad och agility vittnar om detta.

Rasen passar också bra till andra former av träning som exemplevis vallning, bruks, viltspår, nosework och freestyle.

Om du funderar på bearded collie:

  • Rasen kräver mycket pälsvård. Den drar också med sig grus och pinnar från promenaderna.
  • Rasen är påhittig och hittar på egna upptåg om den inte får mental träning och stimulans.
  • Bearded collie har ett rejält dagligt motionsbehov och behöver få röra på sig och springa för att bli nöjd.
  • Trots sin smjuka "nallelika" uppsyn kräver rasen redan från valpåldern en vänlig och konsekvent uppfostran.
  • En god portion tålamod underlättar vardagslivet och träningen vid hantering då rasen är påhittig. 

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Specialklubben för Bearded Collie Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Bearded collie är en medelstor, långhårig vallhund som finns i olika färger – skiffergrå, rödaktig fawn, svart, blått, alla nyanser av grått, brunt och sandfärg med eller utan vita tecken. Uttrycket är lugnt och intelligent, ögonfärg och pigment följer pälsfärgen. Mankhöjd för hanar är 53–56 cm och för tikar 51–53 cm. En bearded collie är lång och smidig i kroppen.

Hundens ursprung, utseende och funktion går hand i hand. Pälsen ska bestå av underull och strävt täckhår och ska inte vara så riklig att den döljer hundens linjer.

Pälsvård

Bearded collie har en riklig päls som måste skötas regelbundet och ofta för att hållas fri från tovor. Det är viktigt att vänja sin hund vid detta redan från början. En gång i veckan bör man borsta igenom hunden ordentligt. Det tar ungefär 1 timme. En igentovad päls kan däremot ta hur många timmar som helst att reda ut. En vanskött päls medför också lidande för hunden.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är vänlig, livlig, aktiv, glad och positiv och fungerar oftast utmärkt med människor, andra hundar och olika djur. Den är mycket intelligent och behöver både daglig fysisk aktivering och mental stimulans för att komma till sin rätt. Rasen är följsam och oftast har en väldigt begränsad jaktinstinkt. Ljudkänslighet och skotträdsla förekommer inom rasen.

Hälsa

Bearded collie är generellt en frisk hundras. Höftledsdysplasi, HD, förekommer. 

Historik

Bearded collie är förmodligen en av Storbritanniens äldsta vallhundsraser. På 1700-talet användes de till att driva boskap från skotska höglandet ner till södra Skottland och England där boskapen såldes på marknader. Det fanns från början två typer, en gråvit som kom från de södra gränstrakterna, samt en brunvit som kom från höglandet. Senare blandades de två typerna.

En rasklubb bildades i hemlandet år 1912 och hundrasen erkändes av engelska kennelklubben år 1955. Den första hunden av rasen kom till Sverige 1960.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Vardagar klockan 09-12