Belgisk vallhund/ laekenois

Livlig, lättlärd och arbetsglad brukshund med sträv kort päls

Fakta

Rasgrupp
Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
Ursprungsland/hemland
Belgien
Variant av rasen
Belgisk vallhund
Hundtyp
Vallhund, brukshund, tjänstehund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medelstor

Allmänt

Belgisk vallhund/laekenois, kallas oftast för bara laekenois. Rasen är ursprungligen en vallhund, men används idag mest som brukshund och passar bra till brukssportens alla grenar. Det är en mångsidig  tävlings- och tjänstehund såväl som en utmärkt familjehund. Den passar bäst i en aktiv familj.

Belgisk vallhund består av fyra olika varianter, groenendael, laekenois, malinois och tervueren, som enligt rasstandarden endast skiljer sig åt i färg och pälstyp. Där laekenois fortfarande är mindre vanlig i Sverige. 

Om du funderar på belgisk vallhund/laekenois:

  • Läs på om rasen innan köp, då det förbättrar dina chanser till ett lyckligt hundägande och ett bra liv för hunden.
  • Var medveten om att det finns skillnader på rasvarianterna och även mellan individer.
  • Laekenois trivs bäst hos dig som är beredd på att lägga mycket tid på sin hund. 
  • Kurser och aktivering är ett måste för att få ett bra samarbete med sin hund.
  • Välj hundras efter ett ändamål och inte ett vackert utseende.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Brukshundklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Belgisk vallhund är en medelstor och kvadratisk hund som ska utstråla elegans och kraft. Hunden ska ge ett livligt, alert intryck med uppmärksamt uttryck i ögonen. Ideal mankhöjd för hanar är ca 62 cm och för tikar ca 58 cm. Vikt för hanar är ca 25–30 kg och för tikar 20–25 kg.

Rasen finns i fyra varianter: groenendael är långhårig och svart, tervueren är långhårig och röd eller grå fawn med svarta hårtoppar, malinois är släthårig och röd fawn med svarta hårtoppar och laekenois är strävhårig och röd fawn med spår av svärtning.

Skötsel

Belgisk vallhund/laekenois är en hundras som har lättskött sträv päls. Pälsen är anpassad för att ”sköta” sig själv. Naturligtvis bör den badas när den blivit smutsig och borstas igenom någon gång i månaden samt vid fällning.

Egenskaper och mentalitet

Laekenois är en vaksam, aktiv och mycket livfull hund som är snabb i reaktionerna och alltid redo för handling. Förutom sina medfödda anlag som vallhund har rasen också värdefulla egenskaper som gör den till en utmärkt vakthund och om så behövs tvekar den inte att försvara sin ägare. Rasen förenar alla de egenskaper man kan önska av en vall-, vakt-, skydds- och tjänstehund. 

Hälsa

Belgisk vallhund är en frisk och sund hundras även om defekter givetvis förekommer. Följande ärftliga defekter observeras i avelsarbetet; höftledsdysplasi, HD, armbågsledsdysplasi, ED, osteochondros (bogskador), epilepsi, PRA och bakre polär katarakt (ögonsjukdomar) samt kryptorchism (en eller båda testiklar kan finnas kvar inne i buken). Samtliga nämnda defekter har en förhållandevis låg spridning i rasen.

Historik

Belgisk vallhund användes ursprungligen som vall- och vakthund. I slutet av 1800-talet började man intressera sig för att bilda en mer homogen rastyp och fastställde en rasstandard med flera tillåtna pälsvarianter. Avelsarbete ledde fram till att rasens typ och temperament stabiliserades under början av 1900-talet. Rasen utvecklades tidigt till en allsidig bruks- och tjänstehund, väl lämpad för de flesta arbetsuppgifter.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Vardagar klockan 09-12