Blodhund

Vänlig, aktiv spårspecialist med superbra näsa

Fakta

Rasgrupp
Grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar
Ursprungsland/hemland
Belgien
Hundtyp
Spårhund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Mycket

Allmänt

Rasen är en spårhund, mest för personspårning. Rasklubben anordnar spårprov för blodhund samt spårtävlingar ett antal gånger per år. Rasen kan även användas som eftersökshund. Den kan även passa bra som sällskapshund under förutsättning att den aktiveras efter de behov rasen har.

Om du funderar på blodhund:

  • Det är en storvuxen hund som kräver stora utrymmen. 
  • En blodhund vill alltid vara medelpunkten.
  • Lämna inte hunden ensam hela dagarna.
  • Rasen är känd för att behöva äta mycket, särskilt i unga år. 
  • Gå gärna på valp-, lydnad- och spårkurs.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Avtalsansluten rasklubb

    Ansvarar oftast för en ras, ansluten till SKK genom avtal. Avtalet anger uppdraget som kan vara att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar. Saknar rösträtt vid Kennelfullmäktige.

    Svenska Blodhundsklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 64–72 cm och för tikar 58–66 cm. Rasen har kraftiga muskulösa ben och lång hals. Huvudet är påfallande smalt med mycket markerad nackknöl. Öronen är långa och tunna. Blodhunden har ett löst tunt skinn på huvudet, under hakan samt på halsen vilket är ett utmärkande drag hos rasen. Färgerna är svart eller leverfärgad med roströda tecken eller enfärgat röd.

Skötsel

Rasen fäller två gånger om året. Framförallt är fällningen riklig under våren. Under den kalla årstiden bildas en kraftig underull.

Blodhunden behöver stimulans i form av spårarbete eller annan aktivitet där hunden får använda sin hjärna. En inhägnad tomt är att föredra, men är inte ett måste, så länge ägaren är medveten om hundens behov av aktivitet. Viktigt att notera är att blodhunden dreglar. Vissa mycket och andra väldigt lite. 

Egenskaper och mentalitet

Rasen är mycket vänlig. Den passar utmärkt till barnfamiljer. Rasens envishet är en av de viktigaste komponenterna till deras utmärkta spårförmåga. Detta är en ras avlad för att utföra ett självständigt arbete, vilket också innebär att hunden ska kunna lösa problem under arbetet gång.

Hälsa

Det förekommer otillräckligt strama ögonkanter och magomvridning hos enstaka individer. Även epilepsi, EP, cherry eye (ögonsjukdom, framfallen tårkörtel) och tillväxtrubbningar förekommer sporadiskt. 

Rasen finns med i Breed Specific Instructions, BSI, gällande hud och ögonkanter.

Historik

Rasen sägs härstamma ifrån Ardennerna, Belgien, skapad av munkarna vid klostret Saint-Hubert från jakthundar som användes på 600-talet av munken Hubert, som senare utsågs till jägarnas skyddshelgon. Sankt Hubertus hundar lär ha liknat de hundar som normanderna antas ha fört med sig till England på 1000-talet. I England utvecklades den hundras som vi idag kallar blodhund. Ordet blodhund kommer av ”rent blod”, det vill säga samma betydelse som fullblodshäst.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15