Blodhund
Vänlig, aktiv spårspecialist med superbra näsa
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar
- Ursprungsland/hemland
- Belgien
- Hundtyp
- Spårhund, sällskapshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medelhög
- Pälsvård
-
Lite större
- Storlek
-
Mycket
Allmänt
Rasen är en spårhund, mest för personspårning. Rasklubben anordnar spårprov för blodhund samt spårtävlingar ett antal gånger per år. Rasen kan även användas som eftersökshund. Den kan även passa bra som sällskapshund under förutsättning att den aktiveras efter de behov rasen har.
Om du funderar på blodhund:
- Det är en storvuxen hund som kräver stora utrymmen.
- En blodhund vill alltid vara medelpunkten.
- Lämna inte hunden ensam hela dagarna.
- Rasen är känd för att behöva äta mycket, särskilt i unga år.
- Gå gärna på valp-, lydnad- och spårkurs.
Klubbar
-
Avtalsansluten rasklubb
Ansvarar oftast för en ras, ansluten till SKK genom avtal. Avtalet anger uppdraget som kan vara att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar. Saknar rösträtt vid Kennelfullmäktige.
Svenska Blodhundsklubben Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Mankhöjd för hanar är 64–72 cm och för tikar 58–66 cm. Rasen har kraftiga muskulösa ben och lång hals. Huvudet är påfallande smalt med mycket markerad nackknöl. Öronen är långa och tunna. Blodhunden har ett löst tunt skinn på huvudet, under hakan samt på halsen vilket är ett utmärkande drag hos rasen. Färgerna är svart eller leverfärgad med roströda tecken eller enfärgat röd.
Skötsel
Rasen fäller två gånger om året. Framförallt är fällningen riklig under våren. Under den kalla årstiden bildas en kraftig underull.
Blodhunden behöver stimulans i form av spårarbete eller annan aktivitet där hunden får använda sin hjärna. En inhägnad tomt är att föredra, men är inte ett måste, så länge ägaren är medveten om hundens behov av aktivitet. Viktigt att notera är att blodhunden dreglar. Vissa mycket och andra väldigt lite.
Egenskaper och mentalitet
Rasen är mycket vänlig. Den passar utmärkt till barnfamiljer. Rasens envishet är en av de viktigaste komponenterna till deras utmärkta spårförmåga. Detta är en ras avlad för att utföra ett självständigt arbete, vilket också innebär att hunden ska kunna lösa problem under arbetet gång.
Hälsa
Det förekommer otillräckligt strama ögonkanter och magomvridning hos enstaka individer. Även epilepsi, EP, cherry eye (ögonsjukdom, framfallen tårkörtel) och tillväxtrubbningar förekommer sporadiskt.
Rasen finns med i Breed Specific Instructions, BSI, gällande hud och ögonkanter.
Historik
Rasen sägs härstamma ifrån Ardennerna, Belgien, skapad av munkarna vid klostret Saint-Hubert från jakthundar som användes på 600-talet av munken Hubert, som senare utsågs till jägarnas skyddshelgon. Sankt Hubertus hundar lär ha liknat de hundar som normanderna antas ha fört med sig till England på 1000-talet. I England utvecklades den hundras som vi idag kallar blodhund. Ordet blodhund kommer av ”rent blod”, det vill säga samma betydelse som fullblodshäst.
Dokument
-
pdf
Rasstandard blodhund
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, blodhund
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Vardagar klockan 09-12