Boxer
Alert, arbetsvillig och livsglad bästa vän
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
- Ursprungsland/hemland
- Tyskland
- Hundtyp
- Brukshund, sällskapshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medelhög
- Pälsvård
-
Lite större
- Storlek
-
Medelstor
Allmänt
Boxern är en aktiv och energisk hund och dess mentala egenskaper gör den till en mycket duglig bruks- och tjänstehund. Rasen används även i tjänst som polis-, räddnings- och bevakningshundar och som servicehund. Men vanligast är att boxern fungerar som familjehund och bästa vän. Under förutsättning att den får motion och stimulans, både fysiskt och mentalt, passar rasen utmärkt som ren familjehund.
Om du funderar på boxer:
- Boxer är en aktiv, energisk och krävande hund
- Rasen måste sysselsättas dagligen, vilket kan ske genom motion, träning, lek eller andra aktiviteter.
- Rasen kan upplevas som påflugen och tämligen burdus. Att gå på kurs rekommenderas starkt.
- Välj din valp mycket noga. Framförhållning och planering ökar förutsättningarna för ett lyckat valpköp.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Brukshundklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Svenska Boxerklubben Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Boxern är en medelstor, korthårig och kraftfull hund, där huvudet ger rasen dess särprägel. Muskulaturen är väl utvecklad och rörelserna livliga, kraftfulla och eleganta. Boxern får varken vara klumpig och tung eller luftig och lätt. Mankhöjd för hanar är 57–63 cm och tikar 53–59 cm. Vikt för hanar är ca 30 kg och tikar ca 25 kg.
Färgen är gul eller tigrerad med svart mask och kan ha med vita tecken. Vit färg förekommer men är inte standardenlig och ska rendera ett lågt kvalitetspris på utställning. Färgen utgör inget hinder för att delta i andra prov och tävlingar.
Skötsel
Enligt rasstandarden ska huden vara torr, elastisk och utan veck. Pälsen ska vara kort, hård, glänsande och åtliggande. Av detta följer att pälsvården inskränker sig till ett minimum. Hunden ska hållas ren genom ett bad då och då, i övrigt räcker det oftast med att torka tassar efter våta promenader och att borsta i fällningsperioder.
Egenskaper och mentalitet
En rastypisk boxer är en social, alert hund med mycket framåtanda och nyfikenhet. Boxern ska vara stabil, samarbetsvillig, käck och modig. Om man ser till statistiken från mentaltester så är boxern kontaktvillig, lekfull, nyfiken och orädd. Men det finns stora skillnader mellan individer och familjegrupper. Att se upp med i rasen kan vara aggression mot andra hundar och det förekommer överaktiva hundar samt hundar som har svårt att lämnas ensamma i hemmet.
Hälsa
Flera sjukdomar förekommer inom rasen. Bland de mer vanliga är höftledsdysplasi, HD, spondylos, njursjukdomen renal dysplasi och upp i åldern förekommer ganska frekvent knäledsproblem. Hudåkommor och allergier som yttrar sig i klåda, utslag, röda tassar och infektioner drabbar vissa individer.
Rasen finns med i Breed Specific Instructions, BSI, där man uppmärksammar andning, kort nosparti och hud.
Historik
Boxern anses närmast härstamma från den lilla ”Brabanter Bullenbeisser”, en tysk bulldogg. På den tiden var uppfödare av rasen mestadels jägare som använde hunden till jakt. Den hade till uppgift att hålla fast det vilt, som hetshundar stött upp tills jägaren kom och nedlade bytet. Den moderna boxern är resultatet av arbetet att beskriva och systematisera de lokala boxertyper som fanns i Tyskland under 1800-talet. Den första standarden kom 1902. Varifrån namnet boxer kommer har inte kunnat fastställas.
Dokument
-
pdf
Rasstandard boxer
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, boxer
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium boxer
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Vardagar klockan 09-12