Broholmer

Familjekär, lugn och stor gårdshund

Fakta

Rasgrupp
Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Ursprungsland/hemland
Danmark
Hundtyp
Sällskapshund, vakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite större
Storlek
Mycket

Allmänt

Broholmer har bakåt i tiden använts som vakthund på större gårdar och slott i Danmark. Dagens hundar har kvar sina vaktegenskaper men rasen får i dag mest ses som en sällskapshund. Likt alla hundar behöver den sin dagliga dos av motion och mental stimulans.

Om du funderar på broholmer:

  • Det är en stor och tung hund som tar och kräver plats. I och med storleken är den inte alltid så smidig.
  • I och med storleken går det åt en hel del foder.
  • Då rasen fortfarande är under rekonstruktion bör man vara villig att delta i avelsarbetet.
  • Den är mycket familjär och blir olycklig av att vara ensam. Man bör ha mycket tid att vara tillsammans med sin hund.
  • Rasen är en bra familjehund då den är tålig och mycket älskvärd mot sin familj; stor lugn och trygg men ändå vaktande.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Molosser- och Herdehundklubben Bli medlem
  • Rasklubb

    Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

    Broholmerföreningen Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är ca 75 cm och tikar ca 70 cm. Vikt för hanar är 50–70 kg och tikar 40–60 kg. Färgen är gul med svart ansiktsmask, rödgul eller svart.

Skötsel

Broholmer är korthårig så pälsvården får anses som enkel. Men hunden fäller en del.

Egenskaper och mentalitet

Broholmer ska vara lugn, tålig, vänlig och ändå vaksam. Den ska röra sig med självsäkerhet och vill vara nära sin familj, som den älskar över allt annat. Den kan vara reserverad mot främlingar. 

Hälsa

Rasen har överlag mycket god hälsa men en del ledproblematik förekommer. Rasklubbarna i Sverige och Danmark arbetar aktivt med att förbättra detta.

Historik

Rasen är som typ känd sedan medeltiden då den bland annat användes till hjortjakt. Senare användes den mest som vakthund på större gårdar och slott. I slutet av 1700-talet renavlades rasen och ökade i antal tack vare greve Sehested på Broholm, varifrån rasen har sitt namn. Efter andra världskriget dog rasen nästan ut, men i mitten av 1970-talet började en grupp intresserade att, tillsammans med danska kennelklubben, återuppbygga rasen. Rasen erkändes internationellt 1998.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Vardagar klockan 09-12