Ceskyterrier

Social, följsam och gillar promenader.

Fakta

Rasgrupp
Grupp 3, Terrier
Ursprungsland/hemland
Tjeckien
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Medel
Storlek
Lite större

Allmänt

Ceskyterrier var tidigare en terrier som föddes upp för jakt på räv och grävling. Numera är rasen främst hållen som sällskapshund. Ceskyns jaktlust är styrbar och den prioriterar alltid familjen framför vilda djur. Men den har full kapacitet att ta livet av exempelvis en råtta eller andra mindre skadedjur. Rasen fungerar utmärkt med andra husdjur, alltifrån kaniner till hästar.

Om du funderar på ceskyterrier:

  • Du bör ge din ceskyterrier gott om tid och ge den tillfälle att vara delaktig i vardagen.
  • Den fäller inte och kamning, borstning och klippning måste utföras regelbundet och tar tid i anspråk.
  • Det är en ras som passar gammal som ung.
  • Det är alltid bra med social träning redan från början.

 

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Terrierklubben Bli medlem
  • Rasklubb

    Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

    Cesky Terrier Klubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjden är 27–32 cm. Vikten är 6–10 kg. Pälsen är utan överdrifter, lång, fin men inte alltför mjuk, svagt vågig och silkesglänsande. Två färger förekommer – gråblå (föds svarta) och ljust kaffebruna (föds chokladbruna). Hos båda färgvarianterna förekommer tecken i gult, grått eller vitt.

Skötsel

Den bör kammas och borstas regelbundet. Pälsen klipps cirka fyra gånger per år, något som man lätt kan lära sig att utföra hemma. Den fäller inte. Ska hunden delta på utställning behöver man känna till hur den detaljerat bör klippas. 

Egenskaper och mentalitet

Ceskyns kärlek och bundenhet till familjen innebär att det aldrig är några problem att ha den lös. Inkallning lär den sig lätt, och på promenad följer den sin mänskliga flock hack i häl. Den har en allmänt välvillig inställning till omgivningen, den är positiv och nyfiken gentemot allt och alla. Rasen är signalsäker och tycks ha lätt att göra sig förstådd, den trivs mycket bra tillsammans med andra hundar och gillar att vara medlem i en flock. 

Hälsa

Rasen har inga kända rasspecifika sjukdomar.

Historik

Ceskyterrier är resultatet av korsningsavel mellan sealyhamterrier och skotsk terrier. Syftet med korsningarna var att utveckla en lätt byggd, kortbent, välpigmenterad jaktterrier med ur arbetssynpunkt praktiska hängöron, lättskött päls och ett lättlärt kynne. Frantisek Horak från Klanovice i närheten av Prag startade 1949 arbetet med att avla fram den karakteristiska ceskyterriern. Hundarna visades första gången på utställning 1959. Rasen blev slutligt erkänd internationellt 1963.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Vardagar klockan 09-12