Faraohund
Elegant, livlig och älskar fart och fläkt
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
- Ursprungsland
- Malta
- Hemland
- Storbritannien
- Hundtyp
- Sällskapshund, jakthund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medel
- Pälsvård
-
Lite
- Storlek
-
Medelstor
Allmänt
I dag räknas faraohunden främst som en ren sällskapshund och den är en populär utställningshund. Aktiviteter med fart och fläkt passar utmärkt för en faraohund, såsom lure coursing (jakt efter konstgjort byte) och agility. Viltspår fungerar också bra. Lydnad går att träna och tävla i de lägre klasserna med utmärkta resultat, även om hunden kan vara impulsiv och resultatet därför inte alltid blir som man förväntat sig.
Om du funderar på faraohund:
- En faraohund mognar sent både mentalt och fysiskt, men är i gengälld pigg, alert och i god vigör långt upp i åren.
- En vuxen faraohund är lugn och sansad inomhus men kräver daglig normal motion väl fördelat under dagen.
- Den njuter av värme och kan ligga och lapa sol på vår och sommar. De tycker också om att ligga högt med utsikt.
- Det är viktigt med socialisering av den unga valpen och börja träna inkallning tidigt.
- Faraohund kan vara både envis, självständig och impulsiv. Den är lättlärd och är påhittig.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Vinthundklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Svenska faraohund och cirneco dell'Etna klubben Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Faraohund är en medelstor hund, elegant och smidig. Mankhöjd för hanar är 56–63,5 cm och tikar 53–61 cm. Den är en lite kraftigare hund av vinthundstyp och alltid rödbrun till färgen. Vissa vita tecken förekommer. Pälsen är kort och slät. Öronen är mycket rörliga men upprättstående vid uppmärksamhet. Ögonen är bärnstensfärgade och ovala.
Skötsel
Faraohunden är mycket lättskött och hunden är mycket renlig. Med sin korta päls krävs minimal pälsvård och den fäller en gång på försommaren, i övrigt väldigt lite. Att torka av hunden med ett fuktigt sämskskinn lite då och då räcker gott och väl. En dusch ett par gånger per år är fullt tillräckligt.
Klorna däremot får man klippa ofta för att hålla de korta. Öronen torkas ur och tandsten ska hållas efter. Tikarna har oftast sitt första löp mellan 15–24 månaders ålder. Ett varmt täcke kan vara nödvändigt på vintern på grund av den korta pälsen.
Egenskaper och mentalitet
Rasen är glad och vänlig till sin natur, både mot människor och hundar. Den kan också bemöta sin omgivning med ointresse när andan faller på. Viss reservation mot främmande människor är normalt, men får inte förväxlas med rädsla. Mot familj och vänner har den en innerlig och nära relation.
Farohunden är livlig och aktiv som valp och unghund och är mycket förtjust i att följa med sin familj på allehanda aktiviteter och upptåg. Jaktinstinkt finns i rasen och då används alla sinnen. Intresset för jakt försvårar hundens möjlighet att vara lös och frihetsbehovet måste lösas på annat sätt.
Hälsa
Faraohunden räknas som en frisk ras utan speciella rasrelaterade sjukdomar, men enstaka fall av patella luxation (lösa knäleder) förekommer.
Historik
Faraohund är en mycket gammal hundtyp som har sitt ursprung på öarna Malta och Gozo i Medelhavet. En teori är att det vi i dag kallar för faraohund, troligtvis är en utav flera likartade hundtyper, som utvecklats ur en vinthundsliknande jakthund med stående öron. Dessa finns avbildade i egyptiska gravar från cirka 2000 f Kr och finns omtalade i skrifter med ännu äldre ursprung.
På 1920-talet importerades faraohund till England och på 1960-talet var den etablerad och har sedan spritts till omvärlden. 1971 importerades den första individen till Sverige.
Dokument
-
pdf
Rasstandard faraohund
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, faraohund
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium faraohund
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Vardagar klockan 09-12