Faraohund

Elegant, livlig och älskar fart och fläkt

Fakta

Rasgrupp
Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
Ursprungsland
Malta
Hemland
Storbritannien
Hundtyp
Sällskapshund, jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite
Storlek
Medelstor

Allmänt

I dag räknas faraohunden främst som en ren sällskapshund och den är en populär utställningshund. Aktiviteter med fart och fläkt passar utmärkt för en faraohund, såsom lure coursing (jakt efter konstgjort byte) och agility. Viltspår fungerar också bra. Lydnad går att träna och tävla i de lägre klasserna med utmärkta resultat, även om hunden kan vara impulsiv och resultatet därför inte alltid blir som man förväntat sig.

Om du funderar på faraohund:

  • En faraohund mognar sent både mentalt och fysiskt, men är i gengälld pigg, alert och i god vigör långt upp i åren.
  • En vuxen faraohund är lugn och sansad inomhus men kräver daglig normal motion väl fördelat under dagen.
  • Den njuter av värme och kan ligga och lapa sol på vår och sommar. De tycker också om att ligga högt med utsikt.
  • Det är viktigt med socialisering av den unga valpen och börja träna inkallning tidigt. 
  • Faraohund kan vara både envis, självständig och impulsiv. Den är lättlärd och är påhittig. 

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Faraohund är en medelstor hund, elegant och smidig. Mankhöjd för hanar är 56–63,5 cm och tikar 53–61 cm. Den är en lite kraftigare hund av vinthundstyp och alltid rödbrun till färgen. Vissa vita tecken förekommer. Pälsen är kort till slät. Öronen är mycket rörliga men upprättstående vid uppmärksamhet. Ögonen är bärnstensfärgade och ovala.

Skötsel

Faraohunden är mycket lättskött och hunden i sig själv är mycket renlig. Med sin korta päls krävs minimal pälsvård. Att torka av hunden med ett fuktigt sämskskinn lite då och då räcker gott och väl. En dusch ett par gånger per år är fullt tillräckligt.

Klorna däremot får man klippa ofta för att hålla de korta. Öronen torkas ur och tandsten ska hållas efter. Den fäller hår en gång på försommaren, i övrigt väldigt lite. Tikarna har oftast sitt första löp mellan 15–24 månaders ålder. 

Ett varmt täcke kan vara nödvändigt på vintern på grund av den korta och släta pälsen.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är glad och vänlig till sin natur, både mot människor och hundar. Den kan också bemöta sin omgivning med ointresse när andan faller på. Viss reservation mot främmande människor är normalt, men får inte förväxlas med rädsla. Mot familj och vänner har den en innerlig och nära relation.

Farohunden är livlig och aktiv som valp och unghund och är mycket förtjust i att följa med sin familj på allehanda aktiviteter och upptåg. Jaktinstinkt finns i rasen och då används alla sinnen. Intresset för jakt försvårar hundens möjlighet att vara lös och frihetsbehovet måste lösas på annat sätt.

Hälsa

Faraohunden räknas som en mycket frisk ras utan speciella rasrelaterade sjukdomar, men enstaka fall av patella luxation (lösa knäleder) förekommer.

Historik

Faraohund är en mycket gammal hundtyp som har sitt ursprung på öarna Malta och Gozo i Medelhavet. En teori är att det vi i dag kallar för faraohund, troligtvis är en utav flera likartade hundtyper, som utvecklats ur en vinthundsliknande jakthund med stående öron. Dessa finns avbildade i egyptiska gravar från cirka 2000 f Kr och finns omtalade i skrifter med ännu äldre ursprung.

På 1920-talet importerades faraohund till England och på 1960-talet var den etablerad och har sedan spritts till omvärlden. 1971 importerades den första individen till Sverige.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15