Gordonsetter
Energisk, ståtlig med stor lust att arbeta som apportör
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 7, Stående fågelhundar
- Ursprungsland/hemland
- Storbritannien
- Hundtyp
- Jakthund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Hög
- Pälsvård
-
Lite större
- Storlek
-
Medelstor
Allmänt
Gordonsetter är först och främst en jakthund, en stående fågelhund, specialiserad för jakt på hönsfågel. Man misslyckas alltid, om man har ambitionen att lära en gordonsetter att inte jaga, och de uppfödare som påstår att just deras valpar saknar jaktlust vilseleder sina valpköpare. Men önskar du tillbringa en stor del av din lediga tid i skogen, på fältet eller på fjället med din hund kan valet av ras vara rätt.
De flesta uppfödarna har inriktning främst på de jaktliga egenskaperna, medan en del är mer intresserade av de exteriöra. Det är därför viktigt att du som blivande ägare är klar över vilken inriktning du önskar.
Om du funderar på gordonsetter:
- Rasen är först och främst en jakthund, en stående fågelhund, specialiserad för jakt på hönsfågel.
- Kan man inte erbjuda den motion, frihet och mentala stimulans, bör man välja en annan ras.
- Ta noga reda på uppfödarens inriktning i aveln, innan du väljer valp.
- Den ska vara intelligent, värdig och arbetsvillig.
- Besök gärna rasklubbens webbplats för mer information.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Gordonsetterklubben Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Enligt rasstandarden ska rasen vara stilfull och byggd för galopp. Mankhöjd för hanar är 66 cm och för tikar 62 cm. Färgen är svart med kastanjeröda tecken och pälsen är måttligt lång.
Skötsel
Nöjet att äga en gordonsetter förhöjs ytterligare om den är välvårdad och rasen kräver ingen omfattande pälsvård (mindre än en timme per vecka). Varje ägare kan själv lära sig att snygga till sin hund, också inför en utställning. För att nå framgång på utställning måste hunden komma snyggt trimmad och nybadad.
Egenskaper och mentalitet
Gordonsetter ska vara intelligent, värdig och arbetsvillig. Rasen ska vara modig, tillgänglig och ha ett vänligt och jämnt temperament. För att klara sina arbetsuppgifter måste den ha stor, såväl fysisk som psykisk uthållighet, förmåga att fatta egna beslut samt viljan att, även på stora avstånd, samarbeta med föraren. Den ideala jakthunden förenar alla dessa egenskaper. Gordonsetter mognar relativt sent. En hanhund brukar vara fullt utvuxen först vid tre till fyra års ålder.
Hälsa
Gordonsetter är att betrakta som en frisk ras vars vanligaste sjukdom är höftledsdysplasi (HD), vilken drabbar drygt 10% av hundarna. Rasklubben har tagit fram en rasspecifik avelsstrategi (RAS) godkänd av Svenska Kennelklubben, där man närmare beskriver rasens hälsoläge.
Historik
Gordonsetter anses härstamma från så kallade setting spaniels, en hundtyp som fanns på de brittiska öarna för länge sedan. Settrar förekom med olika färg och typ och efter den första sorteringen på 1870-talet, kallade man den svarta varianten med roströda tecken för "Black & Tan Setter". Den hade främst utvecklats under första delen av 1800-talet på ett gods i södra Skottland, ägt av hertig Alexander, fjärde hertig av Gordon, som förordade en jakthund med kraftfull konstitution, lämpad för förhållandena på de skotska hedarna. 1924 ändrades namnet till "Gordon Setter".
Dokument
-
pdf
Rasstandard gordonsetter
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, gordonsetter
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Vardagar klockan 09-12