Isländsk fårhund
Alert, nyfiken och mångsidig energiknippe. Finns två pälsvarianter
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
- Ursprungsland/hemland
- Island
- Hundtyp
- Vallhund, gårdshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medelhög
- Pälsvård
-
Lite större
- Storlek
-
Medel
Allmänt
Isländsk fårhund är en gårds- och vallhund (vallande spets). Som sådan har den också vaktande uppgifter. Utan pardon föser hundarna bort gårdens betande djur från köksträdgårdar och näraliggande slåtterängar. Som gårdshund har den också till uppgift att hålla gården ren från vilda djur som inte har där att göra.
Det är främst i arbetet med får som den isländska fårhunden uppskattats men den används även vid förflyttning av hästar och kor. Rasen fungerar som sällskapshund i en aktiv familj.
Om du funderar på isländsk fårhund:
- Den har lätt att skälla på till exempel besökare. Börja träna valpen tidigt med skall/tyst-övningar.
- Som vallhunda vill den hålla ihop sin flock varför man behöver vara noga att träna hunden att vara ensam.
- Den behöver en konsekvent uppfostran, eftersom rasen kan vara självständig.
- Den behöver både fysisk motion och mental aktivering.
- Rasen har ett stort behov att få arbeta och träna och trivs i en aktiv familj eller lantgård med djur.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Isländsk Fårhund Klubben Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Isländsk fårhund är något under medelstorlek och har upprättstående öron och ringlad svans. Kroppen är rektangulär. Uttrycket ska vara vänligt, vaket och glatt. Det ska vara enkelt att se om det är tik eller hane, sk tydlig könsprägel. Mankhöjd för hanar är 46 cm och tikar 42 cm.
Många färger är tillåtna enligt rasstandarden men en färg ska alltid dominera. Vanligase färger är: alla nyanser av gulrött, från crème till mörkt rött, leverbrunt, grått och svart.
Skötsel
Två pälsvarianter förekommer; kort- och långhårig. Båda ska ha tjock päls som ska vara vädertålig. Den ska klara det hårda isländska klimatet och den tuffa isländska terrängen. Pälsen ska skydda den arbetande vakt- och vallhunden från kraftiga vindar, regn, snö och dimma i temperaturer som varken är särskilt höga eller låga.
En isländsk fårhund ska kunna simma över en starkt strömmande isig älv och ha en sådan pälskvalité att den kan ruska sig torr efter simturen. Pälsen är lättskött och borstning någon gång i veckan är tillräckligt.
Egenskaper och mentalitet
Isländsk fårhund ska vara en härdig och smidig vallhund, den driver djuren genom att skälla. Det är en användbar vallhund för att flytta djurflockar mellan beten i bergen och för att finna enstaka djur som skilts från flocken.
Den isländska fårhunden ska vara glad i människor och kunna arbeta tillsammans med andra hundar. Den är tydlig i sitt vaktande av gården (sitt revir) mot främmande djur och vilda som tama djur blir bortfösta snabbt och distinkt.
Det ligger i rasens natur att vara mycket alert och den välkomnar glatt besökare utan att visa aggressivitet. Rasen är pigg, vänlig, nyfiken, lekfull och orädd. Jaktinstinkten är svag. Den behöver dagligen både fysisk motion och mental aktivering.
Hälsa
Rasen har inga kända rasbundna sjukdomar men höftledsdysplasi, HD, förekommer. Isländska fårhundar uppnår ofta hög ålder.
Historik
Isländsk fårhund är den enda hundras som har Island som sitt ursprungsland. Den kom till Island med de första nybyggarna som var vikingar (åren 874-930). Rasen och dess sätt att arbeta har anpassats efter terräng och lantbruksmetoder. Den blev en viktig hjälp för islänningarna i deras hårda kamp för att överleva under århundradena och den har varit oumbärlig i arbetet med att valla gårdarnas djur.
Dokument
-
pdf
Rasstandard isländsk fårhund
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, isländsk fårhund
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium isländsk fårhund
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Vardagar klockan 09-12